Вчера - щедри обещания, призиви да поканите приятелите си и снимки с големи изплатени суми вчера. Днес - неработещ сайт, изтрити профили и публикации в социалните мрежи и пари, изчезнали без следа. По един и същи начин протича "животът" на онлайн схемите за бързо забогатяване вече поне 30 години, но винаги се намират желаещи да загубят спестяванията си чрез тях.

Последният пример е буквално от днес и се казва Metamax. Платформата, която обещаваше щедро заплащане срещу гледане и оценяване на клипове, изчезна без следа заедно със средствата на "инвеститорите" си от няколко различни държави. Сред важните за пирамидата пазари се оказва и България.

За какво става въпрос

Според рекламни публикации в социалните мрежи Metamax съществува от 2023 г. и е създадена от регистрирана в Канада компания.На вече изчезналия си сайт тя се описва като "Web3 екосистема за цялостно забавление, създадена, за да помогне на предприятията да постигнат бизнес растеж".

Всъщност почти никъде из него не се споменават възможностите потребители да печелят пари онлайн - повечето информация е за създатели на съдържание, които искат да повишават ефективността на кампаниите си, т.е. в този случай - да си купят евтин трафик към съдържанието си.

Снимка 672900

Обикновените онлайн ползватели се набират през социалните мрежи, включително през публикации, за които се твърди, че са на вече успешно регистрирали се в платформата.

Там се и вижда и механизмът - за да участва, потребителят трябва да депозира равностойността на най-малко 90 долара в криптовалутата Tether. Срещу това той получава задачи - например, да оценява видеа с 4 или 5 звезди или да натиска Like бутони.

Дават се и примери - ако сложите 1200 USDT в Metamax, ще получавате по 40 USDT дневна печалба или 3600 USDT в рамките на 90 дни.

В постове в социалните мрежи се коментират и инвестиционни планове - с до 4% дневна доходност.

Има и сериозна комисионна за потребителя за инвестициите, направени от поканените от него.

Пирамиди и фараони

Както може да каже всеки финансово грамотен човек, това звучи твърде хубаво, за да бъде истина - няма създател на съдържание, който да плаща толкова много за трафик, че да може да покрие толкова високото заплащане за потребителите на Metamax даже и да приемем, че платформата съществува с идеална цел и не цели печалба.

Сайтове и групи, специализирани в разкриването на MLM измами, още преди месеци изказаха сериозни съмнения в платформата - както заради бизнес модела ѝ, така и заради някои очевидни "червени лампи". Сред тях е например фактът, че "снимката" на сочения за създател и изпълнителен директор на платформата е AI-генерирано изображение.

Освен това, нито домейнът, нито профилите в социалните мрежи имат общо с Канада и видимо е направено много, за да не може да бъде установена реалната локация на хората зад Metamax.

У нас обаче вярваме

Данните от Google Trends показват, че Metamax е таргетирала специално няколко държави - Афганистан, Кипър, Филипините, Нигерия и ... България. Нашата страна е в Топ 5 по интерес към темата за платформата, като се вижда, че още в края на зимата платформата започва да се обсъжда в социалните мрежи.

Снимка 672902

Появяват се даже онлайн обяви със заглавие "Гледай реклами и печели пари от телефона си".

Снимка 672907

В една от тях се твърди, че Metamax има 350 000 потребители, от които 5000 са у нас.

Не е ясно каква част от първата вълна на свързано със схемата онлайн съдържание е дело на измамниците и каква - на рано регистрирали се български потребители, които са се стремили да наберат последователи, от които да печелят. Факт е, че платформата има версия на български.

Снимка 672906

В началото на лятото се вижда нов тласък по темата Metamax в социалните мрежи у нас. Публикациите поне създават впечатлението за написано от реални потребители.

Снимка 672903

Случайно или не, според данните на Google най-голям интерес към схемата са имали българските потребители от Габрово.

Снимка 672901

Крахът на пирамидата

Понци схемите традиционно плащат на част от рано присъединилите се участници с парите на дошлите след тях, но неизбежно в един момент се стига до срив, при който повечето регистрирани губят парите си.

За това предупреждава и филипинската Комисия за ценните книжа и борсите на 25 юни. Тя посочва, че Metamax няма разрешение да привлича инвестиции и моделът ѝ на работа има характеристиките на измамна и неустойчива Понци схема. Затова и обществеността е призована да не влага парите си в платформата и в съобщението се подчертава, че свързаните с нея могат да бъдат обект на криминално преследване.

Междувременно, в социалните мрежи вече са се появили и първите публикации на потребители, които не могат да изтеглят средствата си. Така стигаме до 2-3 юли 2024 г. В рамките буквално на минути изчезват сайтът на Metamax, профилите в социалните мрежи, а и много от публикациите на "доволни потребители".

Опарените пък се жалват, че са загубили спестяванията си.

На Филипините и в Кипър текат разследвания, като полицията събира сигналите на пострадалите потребители.

Не е ясен мащабът на измамата, но със сигурност се измерва в милиони долари. Не е ясно и колко са жертвите. Виждат се и публикации на български потребители, които още преди дни не са можели да изтеглят парите си от Metamax.

"Към настоящия момент, в Комисия за финансов надзор, не са постъпвали оплаквания на български граждани, свързани с измами с платформа Metamax", посочиха от Комисията за финансов надзор в отговор на запитване на Money.bg. От регулатора посочиха, че дружеството, управляващо платформата, не притежава и никога не е притежавало лиценз за инвестиционен посредник у нас и не е нотифициран инвестиционен посредник от ЕС.

Какво следва за българските жертви на пирамидата? "Предоставените парични средства не са гарантирани и от Фонда за компенсиране на инвеститорите", подчертават от КФН и призовават пострадалите да си търсят заграбеното по съдебен път.

Междувременно, именно от Габрово идва най-доброто обобщение на случилото се: