Дубай вече на облага с 30-процентов акциз алкохолните напитки и не изисква от чужденците да плащат за скъпи разрешителни, за да си ги купуват, съобщава CNN. Целта на емирството е да привлече повече туристи и специалисти от различни области.

Либерализацията е с едногодишен пробен период, посочват местни медии, цитирани от "Ройтерс". Промяната не засяга местните мюсюлмани, на които продължава да им бъде забранено да притежават разрешение за покупка на алкохол. Около 90% от живеещите в Дубай обаче са чужденци.

Все повече българи купуват луксозни имоти в Дубай

Все повече българи купуват луксозни имоти в един от най-скъпите градове в света

На първо място по брой купени имоти от чужденци са Индия, Китай Русия и Украйна

Посетителите на Дубай са похарчили в емирството рекордните 29 млрд. долара само през миналата година, става ясно от данни на Световния съвет по пътуванията и туризма. Градът обаче има сериозна конкуренция в лицето на Саудитска Арабия, която инвестира сериозно в туристическия си сектор, за да намали зависимостта на икономиката си от петрола.

Имение в Дубай счупи рекорда за най-скъпо продадено жилище в Персийския залив

Имение в Дубай счупи рекорда за най-скъпо продадено жилище в Персийския залив

Вилата е наречена Casa Del Sole и е продадена за 82,4 милиона долара

Това принуди не само Дубай, но и други емирства в ОАЕ да променят някои от политиките си, за да станат по-атрактивни за чужденците. Така на все повече места е законно съжителството на неженени двойки, алкохол се продава по време на Рамазана, а работната седмица се стандартизира от понеделник до петък.