Българите, които разполагат с повече спестени пари, се разделят в две основни групи - такива, които търсят сигурност за спестяванията си си и предпазване от инфлацията. Те избират да инвестират в имот в България. Друга група са търсещите висока доходност. Те търсят възможности не само извън България, но и извън Европа, където инфлационните процеси са идентични с тези у нас. Според проучване на Unique Estates през 2022 година Дубай се утвърждава като най-горещата дестинация за покупка на имот.

По данни на Bonne Apart - през 2021 година в столицата на ОАЕ са направени 84 000 сделки на обща стойност €75 милиарда. Сред тях расте броят на българите, които инвестират в имот в Дубай основно с цел инвестиция.

Снимка 597795

Източник: Unique Estates

Активното търсене и мерките, предприети от местното правителството за привличане на чуждестранни инвестиции, довеждат до ръст и в цените на жилищните имоти в емирството - с 10% в края на 2021 година, който продължава и през 2022-а. През септември тази година транзакциите достигат нов рекорд от $6,6 милиарда, което е увеличение от 49,7% спрямо същия месец на 2021 година.

Българският магнат Георги Тучев си купи луксозен имот на Джефри Епстийн в Париж за €10 милиона

Български магнат си купи луксозен имот на Джефри Епстийн в Париж за €10 милиона

Апартаментът се намира на известната Avenue Foch с изглед към Триумфалната арка

Сделките в Дубай основно включват малки апартаменти, къщи или малки парцели. Но най-голям дял - 40,6 % от тези сделки са за имоти ново строителство.

Очакванията на екипа на Unique Estates са високата доходност от 6-8% от дългосрочен наем, 13% - от краткосрочен, както и 20-30% при препродажба, заедно с данъчните облекчения, да доведат до още по-голям интересни сделки със спекулативна цел от страна на български граждани.

"В Дубай през последните години може би са си купили жилища повече от 500 българи, но нямаме статистика за точната им бройка", казва Весела Илиева - управляващ партньор на Unique Estates.  

С какво привлича пазарът пна имоти в Дубай?

Повечето хора, които се насочват към този скъп град, купуват имотите с цел инвестиция. Това е всеизвестен факт и част от политиката на емирството е да привлече "всички възможни" инвеститори на света. За да притежаваш жилище в Дубай, няма нужда да имаш нито банкова сметка в страната, нито виза, нито компания или пък договор за работа. Важно е да имаш капитал, който да инвестираш.

Освен това, в ОАЕ можете да си платите апартамента в кеш, с криптовалута, в рубли или долари, като това е създадено с цел гъвкавост и улесняване за инвестицията. Голяма част от инвеститорите, купили имоти в първата фаза при най-ниски цени, могат да решат да продадат имота си и в момент на строеж на вторичния пазар, като там могат да си докарат и до 20% печалба. 

Не на последно място, имотите нямат такси и данъци, които инвеститорите трябва да заплащат. Еднократно се плаща само 4% при самата покупка, за да бъде вписан имота. В Дубай няма нещо, известно като "данък сгради" подобен на онзи, който ние познаваме. Купувачите там не плащат данък и при отдаване на имота под наем. Всичко това, плюс сигурността на този пазар, ще привлича все повече чуждестранни инвеститори и през следващите години.

Имение в Дубай счупи рекорда за най-скъпо продадено жилище в Персийския залив

Имение в Дубай счупи рекорда за най-скъпо продадено жилище в Персийския залив

Вилата е наречена Casa Del Sole и е продадена за 82,4 милиона долара