Европейският съюз заплаши да въведе мита върху вноса на стомана от Турция. Европейската комисия започна проверка дали турските вносители на горещо валцована стомана я продават на територията на съюза на дъмпингови цени, предава Bloomberg.

Пазарът на този тип стомана, който се използва за всичко от автомобилостроене до строителство на сгради, се оценява на $17 млрд. през 2019 г. Предлагането достига 31 млн. метрични тона, от които Турция внася около 2,8 млн. тона.

Тежката 2019 г. за европейската стоманена индустрия ще бъде последвана от още по-тежка 2020 г. заради коронакризата. Представители на бизнеса предупредиха още, че се задава и свръхпредлагане, а сред рисковете са още и търговската политика на САЩ и опасенията от нови мита и Brexit.

От 2017 г. ЕС наложи 5-годишни антидъмпингови мита върху вноса на горещо валцована стомана от Китай, Русия, Украйна, Бразилия и Иран. Разследването срещу Турция идва след оплакване на European Steel Association.Правилата на ЕС гласят, че комисията има осем месеца да вземе решение.