Министерството на финансите и Държавният департамент на САЩ включиха българска фирма в новия голям списък от санкционирани физически и юридически лица, обвинени, че подпомагат военния сектор на Русия. Регистрираната в Пловдив Freshvale е производител на дронове и различни системи за сигурност.

Според Вашингтон компанията е доставяла руски въоръжени безпилотни апарати на неназована африканска държава. По този начин са се заобикаляли наложените на Москва санкции.

За Freshvale решението на американските власти може да означава блокиране на активи на територията на Съединените щати и сериозни затруднения при работата с чуждестранни партньори.

Русия купува двигатели от AliExpress за да сглобява дронове, които използва във войната с Украйна

Русия купува двигатели от AliExpress за да сглобява дронове, които използва във войната с Украйна

Дроновете изиграват голяма роля във войната, от самото начало през февруари 2022 г.

Какво знаем за Freshvale?

На сайта си компанията посочва, че има над 10-годишен опит в дрон сферата, но всъщност тя е регистрирана през март 2018 г. в Пловдив, като през 2020 г. седалището се мести в София.

В портфолиото ѝ влизат различни модели безпилотни самолети и вертолети, включително - реактивен апарат, който лети с 550 км/ч и може да носи до 20 кг полезен товар, както и преоборудван за дистанционно управление самолет, който пък може да остане до едно денонощие във въздуха.

Снимка 669488

Източник: Freshvale

На сайта, в който последните новини са от 2021 г., никъде не се посочва в прав текст бойна употреба, а по-голям акцент се поставя върху възможностите за използване на дроновете за доставки и превоз на товари.

Другите продукти и услуги на Freshvale са свързани със системи за борба с дронове, радио заглушители, хибридни компютърни мрежи за тактическа употреба, решения за контрол и охрана на държавни граници и други важни обекти, като освен това компанията предлага и устройства за следене на мобилни телефони, както и специална платформа за анализ на социалните мрежи за нуждите на првоохранителните органи.

Дронове чуждо производство не се виждат на страницата.

На сайта (който е на английски и френски език) се посочва, че Freshvale има присъствие в над 50 държави в Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

Снимка 669489

Източник: Freshvale

Управител и собственик е Ариел Исраилов - австрийски гражданин, роден през 1978 г. в Израел. LinkedIn потребител със същото име и месторабота описва себе си като "сериен предприемач". Според БНР директор "Бизнес развитие" е руският гражданин Дмитрий Романов. През цялото си съществуване до момента фирмата не е имала повече от 1 служител, а капиталът е в размер на 2 лева.

В същото време, последните финансови отчети на дружеството показват сериозни резултати. Най-новият е за 2022 г. - годината, в която избухна войната в Украйна и бяха затегнати санкциите срещу Русия. Тогава приходите скачат до над 7 млн. лева, а печалбата - до 1,25 млн. лева. За сравнение, през мирната 2021 г. приходите са били 2,7 млн. лева, а печалбата - 859 000 лева.

Концернът "Калашников" ще произвежда и дронове - за граждански цели

Концернът "Калашников" ще произвежда и дронове - за граждански цели

Предназначението на двата нови модела дронове

Какво знаят от Freshvale за санкциите?

Money.bg се свърза с компанията на телефонния номер, посочен в сайта ѝ. Представител на Freshvale заяви, че на този етап официален коментар за решението на американските власти няма да има, но поне към момента на разговора (11:15 часа на 14 юни) не са официално уведомени за поставянето си под санкции.

Към редакционното приключване на този материал (12:00 часа на 14 юни) Freshvale продължава да фигурира в Публичния регистър на лицата, регистрирани за брокерска дейност с изделия и технологии с двойна употреба, поддържан от икономическото министерство.