Изглежда Русия е започнала да сглобява дронове, които да използва във войната срещу Украйна. В това няма нищо изненадващо, докато не се спомене фактът, че за целта използва двигатели от китайския гигант за електронна търговия AliExpress. Това е обяви говорител на украинските ВВС, цитиран от Business Insider.

Украйна знае, че Русия прави дронове с подобни двигатели, анализирайки отломките, оставени от повредени и унищожените безпилотен летателен апарати. Това коментира Юрий Игнат, говорителят на ВВС. "Двигателите всъщност са закупени от AliExpress", коментира той.

Дроновете изиграват голяма роля във войната, от самото начало през февруари 2022 г. - използвани за разузнаване, поразяване на сили и оборудване.

И двете страни са изпитвали ограничения в доставките на военни дронове: Украйна често използва цивилни дронове. Междувременно Русия е ограничена в това къде може да купува своите дронове, заради международните санкции.

Според Игнат Украйна и преди е виждала Русия да използва импровизирани дронове: "Това не е първият път, в който се случва подобно нещо. Това безпилотно летателно средство е опасно, носи няколко килограма експлозиви", коментира той.

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Как работят схемите?

По информация на Би Би Си и Русия, и Украйна може да се затрудняват да си осигурят дронове и части за дронове от Китай, които са използвали във войната, защото Китай ограничава износа им. И двете страни постоянно търсят надеждни доставки на дронове за войната.

Русия разчита на Иран за подобни дронове, и според някои съобщения се работи за масово производство на версия на ирански дрон в Русия, която ще ги направи по-малко зависими от международните доставки или отношения.

Украинските компании също правят свои собствени дронове, а правителството подкрепя проекти, за да се опита да увеличи местното производство.

Нещо повече - миналия месец министър от украинското правителство заяви, че страната създава "армия от дронове" и че смята, че производството ще нарасне сто пъти над нивото си през 2022 г.