Хърватия иска да накара гражданите си да работят по-малко и да имат повече свободно време през почивните дни. През миналата седмица от правителството в Загреб представиха нов законопроект, който трябва да регулира и ограничи работата в неделя.

По думите на говорителя на кабинета Марко Милич нормативният акт значително ще намали броя на работещите и дейностите, които ще могат да се извършват в неделя. Целта на тази промяна е подобряване на баланса между работа, свободно време и такова, прекарвано със семейството, пише сайтът Emerging Europe.

Действията на Загреб идват след като през 2018 година Полша въведе подобно законодателство. След последните нововъведения в него, добавени преди месеци, магазините в страната имат право да работят по 7 недели в годината.

Данни на Евростат показват, че към 2019 година хърватите имат една от най-продължителните работни седмици в Европейския съюз (ЕС). Хората там средно работят по 39,9 часа седмично. По-дълго време в служебни ангажименти прекарват само българите и румънците - съответно 40,4 и 40,5 часа.

Това е значително по-дълго време от развитите икономики в ЕС. В Нидерландия, например, хората работят средно по едва 29,3 часа седмично. В почти всички страни от Западна Европа работната седмица не надвишава 36,2 часа.

Междувременно заедно с една от най-продължителните работни седмици, Хърватия е сред страните в съюза, в които хората са най-недоволни от баланса между служебните задължения и свободното си време. Над 80% от хърватите признават, че са прекалено изморени от работа, а близо 70% от тях признават, че няма достатъчно пълноценно време със семействата си.

Целта на правителството в страната е да отговори на този проблем с новото законодателство. Също така то е свързано с директива за баланса между работа и свободно време, приета през миналата година от Европейския парламент, която трябва да бъде транспонирана в националното законодателство на страните членки до 2022 година.

Европейският нормативен акт има за цел да гарантира повече възможности за гъвкаво работно време, поне 10 дни отпуск по бащинство, по-продължителен период за отпуска по майчинство и други.