Западът, въпреки антируските санкции, не може без руски минерални торове, пише наблюдател на РИА Новости, цитиран от агенция Прайм.

Отбелязва се, че в момента Русия е най-големият износител на азотни торове в света и водещ износител на калиеви и фосфорни торове. Според Евростат през периода януари-септември 2023 г. Европа е внесла от Русия със 7,6% повече азотни добавки, отколкото през същия период на 2022 година. Освен това Германия стана лидер по покупки сред европейските страни, която увеличи вноса на торове от Русия 3,2 пъти.

САЩ увеличиха до нови рекорди вноса на изкуствени торове от Русия

САЩ увеличиха до нови рекорди вноса на изкуствени торове от Русия

Русия е вторият най-голям износител на торове за САЩ

На свой ред норвежката компания Yara разкритикува ЕС за промяната - " от енергийната зависимост към зависимост от торове".

"Ясно видяхме как Русия и Путин използват торове и храна като оръжия", оплаква се главният изпълнителен директор на Yara Свейн Торе Холсетер.

Както отбеляза независимият индустриален експерт Леонид Хазанов, Европейският съюз "успешно победи себе си" в битката срещу Русия. Според него отказът на блока да внася руски енергийни ресурси доведе до повишаване на цените на енергийните ресурси над нивото от кризата от 2021 г., което затвори много заводи за минерални торове или намали натоварването им.

Санкциите разбиват амбициозните проекти на Русия за износ на втечнен газ, дори извън ЕС

Санкциите разбиват амбициозните проекти на Русия за износ на втечнен газ, дори извън ЕС

Преговорите за втори тръбопровод до Китай изглежда са в застой

Според експерти ситуацията за Европейския съюз се развива неблагоприятно, тъй като, от една страна, той се нуждае от руски торове, а от друга, не иска да противоречи на политиката на "изолация" на Русия.

Отбелязва се, че на този фон Европейският съюз е принуден да увеличи собственото си производство на торове, но това все пак ще бъде по-скъпо от закупуването на руски ресурси на разумни цени.