На Русия може да й се наложи да спре плановете си за увеличаване на износа на газ по тръбопроводи и износа на втечнен природен газ за световните пазари на фона на нарастващите предизвикателства.

До голяма степен в момента страната разчита на китайския пазар за да износя големи количества на газ по тръбопроводи след като започна войната в Украйна и обемите за Европа намаляха. Но преговорите за втори тръбопровод до Китай изглежда са в застой, а в същото време санкции срещу Москва от Запада бяха засилени и ще включват нов проект за износ на втечнен природен газ в Арктика, който трябваше да бъде пуснат тази година.

В момента Газпром доставя природен газ на Китай чрез тръбопровода "Силата на Сибир". Доставките през 2022 г. са 15 милиарда кубически метра, докато общите потоци за тази година се очаква да нараснат до 22 милиарда кубически метра, пише Oilprice.

През 2025 г. сега се очаква да скочат до около 38 милиарда кубически метра, посочва Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския газов гигант Газпром.

Въпреки увеличените доставки за Китай, с които Русия се хвали, износът на руски газ се свива от началото на войната в Украйна и на Русия ще са нужни години, за да компенсира изнесените преди това обеми по тръбопроводи за Европа с много повече доставки за другите пазари.

"Силата на Сибир" беше един от най-големите проекти, завършени от Газпром, и първият тръбопровод за руски газ до Китай. Сега се говори за "Силата на Сибир 2", но преговорите между Русия и Китай не са напреднали много. Споразумение за тръбопровода все още не е постигнато заради някои спорни въпроси, включително цените, на които Газпром ще доставя газа.

Газопроводът "Силата на Сибир 2" е предназначен за транспортиране на газ от руския регион Западен Сибир Алтай до североизточен Китай през Монголия. Преди войната в Украйна Русия доставяше около една трета от целия газ за Европа.

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Търговията се превърна в проблем за Германия, която изрично заяви, че няма да търгува с газ от страната

Китай се превърна в първостепенна дестинация за руския държавен газов производител Газпром след раздялата с Европа.

Според анализатори Русия трудно може да увеличи обемите за Китай до такива нива поне за още седем години. При липса на нови тръбопроводи на изток, Русия залага на увеличени продажби на LNG, който Европа внася в големи количества.

ЕС е единственият по-голям купувач на руски LNG, откакто западните санкции срещу руския петрол влязоха в сила в края на миналата година, според данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Вносът на газ от Русия, за разлика от нефта и петролните продукти, не е забранен от ЕС все още. Все пак ЕС има цел да се откаже от руския газ до 2027 г.

Но най-новите санкциите от САЩ срещу най-новия проект на Русия за втечнен природен газ застрашават руската стратегия да се превърне в сериозен играч на световния пазар на втечнен природен газ.

"Санкциите на САЩ срещу проекта "Arctic LNG 2" се превърнаха в страшилище за цялата стратегия на Русия за втечнен природен газ", смята Сергей Капитонов, който е анализатор в базирания в Москва Skoltech Project Center for Energy Transition and ESG.

И по думите на директора за изследвания и развитие на базирания в Москва Институт за енергетика и финанси Алексей Белогоров, санкциите върху Arctic LNG 2 от Америка създадоха "голяма несигурност" в бъдеще.

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен партньор в големи проекти за разширяване на добива на LNG на Катар

Компанията "Новатек" - руски износител на втечнен природен газ, разработващ проекта, "ще бъде принуден да премине към руския флот и към онези танкери, които, въпреки че плават под фалшив флаг, имат руски бенефициенти чрез верига от компании", смята Белогоров.

"Проблемът с осигуряването на флота сега е ключов и ще се влоши повече, ако бъде наложено ембарго върху руския LNG в Европа. И това е напълно възможно след 2026 г.", смята Белогоров.