Според деловия вестник Wall Street Journal, решението е взето след неделен разговор между френския президент и неговия американски колега Доналд Тръмп.

Позовавайки се на официални американски лица, изданието съобщава, че след този разговор Еманюел Макрон се е съгласи да отложи събирането на т.нар. "дигитален данък" върху дейността на американските ИТ компании във Франция до края на 2020 година.

Франция чака €500 милиона от новия данък срещу Facebook и Google още тази година

Франция чака €500 милиона от новия данък срещу Facebook и Google още тази година

Париж ще води преговори за въвеждането му сред страните от ОИСР

В замяна на това Доналд Тръмп, пише Wall Street Journal, е обещал да не въвежда търговски мита върху вноса на френски стоки. Френските държавни служители са споделили пред изданието, че Париж сега планира да постигне международно споразумение за такова данъчно облагане до края на тази година.

САЩ нападнаха Франция с до 100% мита върху стоки за $2,4 милиарда

САЩ нападнаха Франция с до 100% мита върху стоки за $2,4 милиарда

Причината е в дигиталният данък. Австрия, Италия и Турция може да са следващите под прицел

Изданието отбелязва, че консултациите относно международното данъчна споразумение по темата ще продължат в кулоарите на икономическия форум в Давос финансовите министри на Франция и САЩ.

Припомняме, през юли 2019 г. френският парламент прие закон за 3% данък върху услугите на големи ИТ компании като Amazon, Apple, Facebook и Google. Тази стъпка предизвика сериозно несъгласие с Вашингтон, който заплаши да наложи ответни мита върху редица френски стоки.

В същото време през август м.г. Макрон заяви, че Париж и Вашингтон са се споразумели, че веднага щом цифровият данък бъде въведен на международно ниво, Франция ще премахне данъка си за най-големите дигитални компании.