Руският президент Владимир Путин отмени национализацията на активите на Danone в Русия и прехвърлянето им под руското държавно управление. Това се съдържа в съответния указ на държавния глава, пише lenta.ru.

По-рано източници на Financial Times (FT) съобщиха, че ръководството на френския концерн възнамерява да продаде бизнеса на млечната компания Vamin Tatarstan, която принадлежи на 29-годишния Минтимер Мингазов. Бизнесменът влезе в борда на директорите на Life & Nutrition (преименуваното дъщерно дружество на Danone в Русия ), след като беше оглавено от заместник-председателя на правителството на Чечня и министър на земеделието на републиката Якуб Закриев . Vamin се съгласи да плати 17,7 милиарда рубли (191,5 милиона долара), за да получи контрол над руския бизнес на Danone.

Русия (временно) поема контрол върху активите на Danone и Carlsberg в страната

Русия (временно?) "национализира" бизнеса на Danone и Carlsberg в страната

Това става с указ на Владимир Путин

Акциите на чуждестранни компании в руското дъщерно дружество на Danone преминаха под временно управление на Федералната агенция за управление на собствеността след съответния указ на руския президент Владимир Путин през юли 2023 г. Според FT задълженията на главен изпълнителен директор на компанията продължават да се изпълняват неофициално от Чарли Капети, който заема този пост от 2017 г. Той и другите висши мениджъри на компанията поддържат редовен контакт с централния офис на Danone в Париж, за да осигурят гладкото функциониране на заводите.

В Русия съставиха списък с чуждестранни компании, „кандидати“ за национализация. Ето кои влизат

В Русия съставиха списък с чуждестранни компании, „кандидати“ за национализация. Ето кои влизат

"Черният списък" засега включва 59 компании

Владимир Путин по-рано заяви , че прехвърлянето на чуждестранни активи под временно управление "не е отнемане на собственост". Според него Русия е приятелски настроена към чуждестранните компании, които искат да продължат да работят в страната.