"Революцията на заплатите" започва в Русия "направо пред очите ни", казва икономистът от ЦМАКП (Центр макроэкономического анализа и краткосрочного прогнозирования) Дмитрий Белоусов. Високите плащания на военнослужещите поставят нови критерии за пазара и ускоряват изчерпването на готовността на гражданите за евтина работна ръка, смята експертът, пише РБК.

Провеждането на специална военна операция (така в Русия наричат войната в Украйна, бел.ред ) може да ускори началото на "революцията на заплатите" в Русия, посочва Дмитрий Белоусов, в аналитичната бележка "Как се разви икономиката през 2023 г. и началото на 2024 г.

Военнослужещите, които получават високи възнаграждения по време на военните действия, няма да се върнат на старата си работа с много по-малко възнаграждение, твърди Белоусов. В резултат на това икономиката ще се изправи пред нова тенденция - изчерпване на готовността на населението за евтина работна ръка.

Краят на евтината работна ръка

Включването на трудоспособни граждани във въоръжените сили и ускоряването на отбранителното производство доведоха до факта, че "революцията на заплатите", която експертите очакваха от много години, започва точно пред очите ни, се посочва в доклада.

"Високите плащания на военния персонал днес автоматично определят еталон за пазара на труда, макар и само поради причини за задържане на служители", се казва в него.

Това става ясно от статистиката: в края на 2023 г. реалните заплати нарастват със 7,8% и въпреки че темпът на растеж от тримесечие на тримесечие е нестабилен, той изпреварва общата икономическа динамика (реалният БВП нараства с 3,6%). Реалните доходи на населението са се увеличили с 5,4%, потреблението на стоки и услуги - с 5,9%, пише Белоусов.

В същото време няма съмнение, че и след края на военните действия този фактор за пазара на труда ще се запази, посочва икономистът.

"Военнослужещи, които получиха 200 хиляди рубли (2000 евро, при актуален валутен курс 100 рубли за едно евро, бел. ред.). на месец или повече, те просто няма да се върнат на "старите" си работни места за 50-60 хиляди рубли. на месец и явно ще си търсят работа, отговаряща на новия им социален статус", смята той.

Изчерпването на готовността за "евтин труд" на заетите в реалния сектор и нарастването на тяхната териториална и професионална мобилност ще се превърне в ново предизвикателство за икономиката.

"Когато това се разбере напълно, можем да очакваме появата на мощен стимул за технологична модернизация на производството, роботизация и професионална преквалификация на служителите", оптимист е експертът. Поради факта, че страната е в "капан за евтина работна ръка", предприятията нямат достатъчно мотивация да увеличат автоматизацията, трудът е нископроизводителен, зле платен и заместването му с технологии е неефективно, смята икономистът.

Експертите традиционно отбелязват , че широкото въвеждане на нови технологии, включително изкуствения интелект, ще има двусмислено въздействие върху пазара на труда. От една страна, производителността на труда може да се увеличи значително, от друга страна, някои работни места ще бъдат загубени.

Носителят на Нобелова награда за икономика за 2010 г. Кристофър Писаридес предупреди, че работниците в определени ИТ професии рискуват да посеят "семената на самоунищожението", като насърчават изкуствения интелект, който в крайна сметка ще заеме работните им места. В дългосрочен план управленските, творческите и емпатичните умения, включително комуникацията, обслужването на клиенти и здравеопазването, вероятно ще останат търсени, тъй като са по-малко заменени от технологиите, каза той. В повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще доведе до увеличаване на икономическото неравенство в света и може да провокира социално напрежение, предупреди Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

До края на 2024 г. Центърът очаква увеличение на реалните заплати с 3,1-3,5%, което от своя страна може да осигури увеличение на реалния разполагаем доход с 3-3,2%.

"Революцията на заплатите" започна

няколко години преди военната операция в Украйна и беше резултат от нарастващия недостиг на персонал, казва главният експерт по пазара на труда в hh.ru Наталия Данина. Инструментът за заплати е първият и най-очевиден начин за повишаване на привлекателността в среда на жестока конкуренция за персонал, отбеляза тя.

"Според hh.ru през март тази година средната заплата, предлагана от руските работодатели, за първи път през последните години надхвърли средната заплата, очаквана от кандидатите: 64 200 рубли. срещу 63 700 рубли съответно", каза тя.

Според Централната банка осигуреността на руските компании със служители през първото тримесечие на 2024 г. е намаляла до минимум за цялата история на наблюденията. Коефициентът на безработица през февруари (най-актуалните данни) отново достигна исторически минимум и възлиза на 2,8%, съобщи Росстат.

В същото време, в контекста на вече настъпилото силно увеличение на заплатите, бизнесът през 2024 г. е по-сдържан в оценката на възможностите за по-нататъшно увеличаване на разходите за персонал, посочва Банката на Русия в доклада "Регионална икономика" за април. Според скорошно проучване сред предприятията, малко повече от половината от анкетираните компании планират да увеличат заплатите до края на годината. През август 2023 г., когато този въпрос беше зададен на предприятията предишния път, 75% от анкетираните съобщиха, че заплатите вече са увеличени, отбелязва Централната банка.

Несравними пари

Наистина може да възникне ситуация, че хората няма да искат да заемат работни места, които съществуват в регионите, поради ниски (спрямо военните) заплати, казва Елена Варшавская, професор в катедрата по организационно поведение и управление на човешките ресурси във висшето училище. бизнес във Висшето училище по икономика. Това ще окаже натиск върху пазара на труда, особено в малките общности, където разликата между военните плащания и средните заплати може да бъде колосална, казва тя, предупреждавайки за рисковете от социално напрежение. В същото време големите градски агломерации и в частност Москва едва ли ще усетят промените, пояснява експертът.