Понякога се говори за „пазара на имоти в централна и източна Европа". Обаче в тази регионална група се включват над 30 държави с много различна демографска структура, икономически ръст и зрялост на пазарите на недвижими имоти. Досега повечето инвестиции се концентрираха в Полша, Чехия и Унгария.

Това не е изненада, тъй като тези са най-стабилните икономики в региона. Само че заради постоянния приток на капитали, имотите в някои градове на изброените страни минават вече за надценени за инвеститора и свръх застроени за строителния предприемач, счита Financial Times.

Различните страни в региона „централна и източна Европа" са на различен етап в развитието на пазара на недвижими имоти, като България в момента изглежда е в благоприятна позиция.

Голям брой инвеститори сега са тръгнали на лов за изгодни сделки в региона. Пазарът на имоти представлява класически пример за зависимостта  между риск и възвращаемост и придвижвайки се на Изток, едновременно се плъзгаш и по графиката „риск - възвращаемост".

Засега основни получатели на западните инвестиции остават Чехия и особено Полша, там се насочват предимно големи инвестиционни фондове, разчитащи на дългосрочно вложение и стабилна възвращаемост.

Полша сега се радва на много внимание заради голямото си и добре образовано население и увеличаващото се благосъстояние. Експерти са на мнение, че кредитната криза в Полша ще бъде усетена по-слабо, тъй като кредиторите на този по-нов пазар са били по-малко склонни да насърчават агресивните практики.

Полша прибира най-много инвестиции в региона - около 40% според експерт на Deutsche Bank . Във Варшава освен това има бум на наемите, цените на които през 2007 г. са се покачили с 40%. Все пак на жилищния пазар до края на десетилетието ще се появят много нови площи и се очаква до 2010 инфлационната тенденция да се обърне. Във връзка с пазара във Варшава се споменава и думата „прегряване".

Полша следва модела на Чехия, където в някои градове се наблюдава свръх - предлагане на имоти с по-ниско качество. В Прага пазарът на офиси е преминал вече от фаза на ръст в „пост - ръст" фаза, тоест ръста на цените на наемите се забавя, но не дава признаци, че ще се обърне.

От Knight Frank са изчислили, че инвестициите през 2007 г. в Прага са възлезли на рекордните € 2.1 млрд. Според експертите, новите инвеститори на пазара в Чехия следва да погледнат към някои по-малко „наситени" градове като Пилзен, Острава и Бърно.

Като следващи по зрялост пазари се посочват Унгария и Словакия. Но последващата вълна на ръст се очаква да се придвижи още по на изток и да достигне до Румъния, Сърбия, Украйна, Русия - и България.

Интересът към Русия е голям, въпреки големия брой богати инвеститори - руснаци. В Русия все още има по-голям избор на имоти, възвращаемостта е по-голяма, а наемите по-високи по сравнение със западна и също така централна Европа. Очаква се Москва да остане в списъка на най-атрактивните градове за инвеститорите, а в регионите да има интерес към Петербург, Самара, Новосибирск, Екатеринбург и Ростов на Дон.

Атрактивната възвращаемост е привлякла инвеститорите и към нови пазари на недвижими имоти като България, Украйна и Хърватия.

Изпълнителният директор на британска компания, инвестираща в недвижими имоти у нас, твърди, че икономическите фундаменти са причина за ръста на имотния пазар в България. „България е на кръстопът между изтока и запада и извлича полза и от двата. Има добър икономически ръст, евтина работна ръка и целият трафик минава през нея", завършва материала на Financial Times.

В инвестиционната колона на списание The Independent се дава съвета да се „държат" акциите на една друга британска компания, инвестираща в недвижими имоти в България. Към имотите в България имало достатъчно интерес от чуждестранни инвеститори, особено от бившия Съветски блок, което би компенсирало увеличаващата се предпазливост на британците за покупки на имоти в чужбина.

Цените в България се покачвали бързо, 28% ръст на цената жилищните имоти през 2007 г., до €1,000 за квадратен метър. Пазарът на втори жилища в Европа е още несигурен, но на инвеститорите в акции се дава съвет да продължат дяловото си участие в  компанията, дори това да наложи да се продават акции в сходни други фирми.