Продажбите на жилища в Сингапур се възстановиха през миналия месец. Все повече купувачи свикват с виртуалните огледи на недвижими имоти, докато градът-държава все още е засегнат от Covid-19, пише Bloomberg.

Броят на продажбите скочи със 75% до 486 миналия месец, в сравнение с едва 277 през април, според данните на Urban Reedevelopment Authority. Все пак продажбите за месец май бяха с около 50% по-ниски, отколкото година по-рано.

След мрачните цифри на април анализаторите очакваха резултатите през май да са още по-лоши, тъй като в Сингапур все още бяха в сила мерките против коронавируса, което спря огледите на жилищата.

"Като се има предвид ограниченията за движение, някои може би не биха искали да чакат повече, за да направят покупка и са решили да действат чрез предоставените визуални изображения", казва Алън Чонг, изпълнителен директор на изследването в Savills Plc.

Друг знак, че пазарите на имоти в Азия започват да се възстановяват от спирането на икономиката е, че цените на жилищата в Китай през май се повишиха с най-бързи темпове за последните седем месеца.

Пазарът на недвижими имоти в Испания, на стойност 6 трилиона долара, се запътва към срив

Пазарът на недвижими имоти в Испания, на стойност 6 трилиона долара, се запътва към срив

Сривът в цените на жилищата през 2020 г. може да стигне до 15%

Възходът беше особено силен в четирите най-големи града, включително Шанхай и Пекин, което често предхожда възстановяване и в други части на страната. Цените на жилищата в четирите мегаполиса се покачиха над 1% за втори пореден месец, което не се случвало от последния подем на пазара в края на 2016 г.

Докато Сингапур започна бавно да облекчава двумесечното блокиране, огледите все още не са разрешени. Това може да се промени до края на месеца, защото има планове за отваряне на икономиката, тъй като новите случаи са малко.

Нормалното възстановяване на продажбите може да се очаква едва от юли, смятат анализаторите. Дори и повечето икономически дейности да се възобновят в рамките на седмици, ограниченията за броя на хората на публични събирания, като шоуруми, могат да останат.