Испанският пазар на недвижими имоти, на стойност 6 трилиона долара, отива към нов срив, според икономисти. Въпреки че е твърде рано да се оценят пълните размери на удара върху търсенето, според анализаторите сривът в цените на жилищата през 2020 г. може да варира от 6,5% до 15%, предава Bloomberg.

"Намираме се в период на спад, който ще остане и до септември", заяви Гонсало Бернардос, професор по икономика, който ръководи магистърската програма за недвижими имоти в университета в Барселона. "До края на годината цените ще паднат с 12%, защото това е може би най-рязката икономическа криза, която сме имали", заяви той.

Сривът идва след като испанският пазар на недвижими имоти нарасна с 32% след достигането на нивото на предишния срив в началото на 2014 г. Спадът в цените на жилищата се усеща сериозно в страна, в която собствеността е около 80%.

Големи спадове

Други анализатори прогнозират спад от над 10% тази година. Сред тях са Реймънд Торес от мозъчния тръст Funcas в Мадрид и Алехандро Инуриета, консултант по имоти и бивш икономист в испанското министерство на икономиката. Фернандо Родригес де Акуна, директор консултантска компания за недвижими имоти R.R. de Acuna & Asociados, прогнозира спад от 6,5%.

Консултантите казват, че нито един фактор не е толкова важен за цените на жилищата, колкото растежът на работните места и икономическите перспективи. Според Bank of Spain БВП би могъл да се свие с до 15% тази година при най-лошия сценарий, докато процентът на безработица - 14% преди пандемията - може да скочи до между 18% и да стигне до 23,6%.

Кои пазари на имоти в света могат да се възползват от коронакризата?

Кои пазари на имоти в света могат да се възползват от коронакризата?

Градовете с малко население ще бъдат най-желаните дестинации за покупка на имот

Навара и Кастилия и Леон, два от регионите с най-висок процент на зараза, отчетоха някои от най-големите спадове на цени през май на годишна база, сочат данни, събрани от Bloomberg от здравното министерство, статистическата агенция INE и Idealista .com, най-големият сайт за продажби на имоти в страната.

За разлика от регионите с най-малко случаи на 100 хил. души население - Андалусия, Балеарските острови и Мурсия - цените на жилищата се покачват с 3,8% на 6%.

Все пак има някои признаци, че сривът на жилищния пазар няма да бъде толкова тежък, колкото при предишната криза. Цените на вторичния пазар в Испания ще паднат с 6% до 7% тази година.