Блокирането на икономическите дейности заради пандемията от коронавирус ще има големи ефекти върху пазарите на недвижими имоти по целия свят. Въпреки това, последиците, които предстоят няма да бъдат същите като тези, на които станахме свидетели след катастрофата на имотния пазар през 2008-2009 г., когато в държави като Испания, Ирландия и Коста Рика, цените паднаха с до 70% и дори повече, пише Forbes.

Тези сривове бяха благодарение на ценовите балони тогава. Пазари като този в Панама обаче, бяха добър пример - цените не паднаха до сериозно ниски стойности и се възстановиха по-бързо.

Какво ще стане този път?

Всеки пазар на имоти в световен мащаб ще бъде засегнат от коронакризата, но не всички ще имат отрицателни ефекти. Имотите на някои по-изолирани места например, ще се радват на голям интерес занапред.

Кои пазари ще се възстановят най-бързо?

Ако гледаме в дългосрочен план, пазарът на имоти под наем в Париж винаги ще намира наематели, въпреки че дори той ще претърпи краткосрочен удар.

Преди карантината цените в Париж се покачиха, благодарение до голяма степен на Brexit, който подтикна голяма част от финансовата индустрия да се премести от Лондон в Париж. Когато в града бъде премахнато блокирането пазарът отново ще се препълни с нови имоти.

Друг европейски пазар, който беше отбелязал бум преди предпандемията, е Лисабон. Стойностите на имотите надминаха нивата отпреди 2008 г., и инвеститорите намираха Лисабон за скъп. Ефектът COVID-19 трябва да даде възможност на купувачите за по-добра цена, след като нещата се върнат към нормалното. Въпреки това, както в Париж, изгодните сделки може да не са достъпни за дълъг период от време след пандемията.

Най-добрият пример за град с устойчиви цени на имотите е Панама Сити. Това е регионалната централа на стотици мултинационални компании и истински бизнес и финансов център с разнообразие на купувачи и наематели от цял ​​свят. Освен това икономиката на Панама е спряна от Панамския канал, който представлява около 40% от БВП на Панама.

Пазарът на ваканционни имоти ще се срине

Най-тежък удар ще поема пазарите за ваканционни имоти. Пазари като Канкун и Плая дел Кармен, Мексико, където нулевият туристически трафик ще убие доходите от наем, ще доведе до обезценяване на стойности до 50%.

Градовете с повече население също ще наблюдават сривове на пазарите си за отдаване под наем, както и търсенето на жилищни, туристически и търговски имоти ще намалее.

Градове с малък обем на население ще се радват на ново търсене

Най-необитаемите градове в света с малко население ще се възстановят бързо и в тях ще се наблюдава бум на търсенето на имоти, докато хората търсят възможности, които предлагат добро и достъпно качество на живот и относителна безопасност от нова пандемия. Възможността за поредната криза на COVID-19 ще остане в съзнанието ни дълго време, а малките градове и селските райони, предлагащи възможност за привлекателен и отдалечен от големите градове живот, ще се радват на нарастващо търсене.