Традиционно пролетта и лятото се приемат като най-добрите сезони за пазара на имоти. Тогава е и най-висок обемът на сключените сделки на родния имотен пазар. Високият обем на сделките и силното търсене обаче, често се свързват с по-високи цени и по-малка склонност за отстъпки, от страна на купувачите.

Ето защо, ако планирате покупка на имот, може би не е особено лоша идея да изчакате до късната есен и началото на зимата. Ето няколко причини за това:

По-лесно ще можете да преговаряте за цената

По-голямото търсене на имоти през пролетта и лятото означава - по-малко склонни за отстъпки продавачи. С намаляването на търсенето, при застудяване на времето, продавачите стават по-мотивирани и склонни за отстъпки, предвид на факта, че предстои зимата, когато търсенето почти напълно замира.

По-малка конкуренция от мотивирани купувачи

По-малък брой купувачи на пазара, означава по-малко конкуренция, както и повече време да търсите спокойно и без притеснения, най-подходящия имот за вас. Обикновено през лятото потенциалните купувачи често са притискани във времето за вземане на решение, в резултат на конкуренцията и често прибързват с решенията си. Това повишава шансовете да направят грешка при една от най-значимите покупки в живота им.

Предприемачите също стават по-отстъпчиви

Много хора купуват директно от строителя. Строителите не бързат през пролетта и лятото, когато интересът към предлаганите от тях имоти е значителен. При настъпването на есента обаче, много от тях ще се опитат да продадат останалите им жилища, дори и с цената на компромиси и допълнителни инициативи към имотите.

Ще получавате по-голямо внимание от брокерите

Ако търсите имот с брокер, често можете да имате усещането, че сте пренебрегвани, особено през най-активните летни месеци. Това е така, защото често брокерите работят с много клиенти и нямат физическата възможност да обръщат достатъчно внимание на всеки от тях. С намаляването на работата на брокерите обаче, ще се радвате и на повече внимание.

Къде да купувате имот?

Сигурно сте чували фразата "пари при пари отиват", или пък нейната разновидност "богатите стават по-богати". За щастие или не, тази фраза важи с пълна сила в живота. Същата тенденция се наблюдава дори при имотите. Или поне на най-големия и развит пазар в световен мащаб - щатския.

За какво става въпрос? Става въпрос за проучване, според което топ-имотите в най-скъпите градове на САЩ, са поскъпвали през последните 30 години с далеч по-високи темпове, в сравнение с пазара като цяло.

Консултантската компания Trulia стига до извода, че средната цена на имотите в Сан Франциско, най-скъпия по отношение на имотите град в САЩ, е нараснала от 161 000 долара през 1986-та година до 1.06 милиона долара към днешна дата. Това е ръст от 558%.

Или на теория средностатистическо семейство, закупило имот в града преди тридесет години, би могло да го продаде с печалба от близо 900 000 долара към днешна дата.

В противоположния край на таблицата е Дайтона, Охаяйо. Там средната цена на имотите се е повишила от 51 000 долара през 1986-та година, до едва 103 000 долара към днешна дата. Или повишение от 101% за същия период.

Разбира се трябва да се отчете и факта, че разходите за живот в Дайтона, са много по-ниски от тези в Сан Франциско и хората там е много вероятно да пестят по-голяма част от дохода си.

От друга страна обаче и доходите в Сан Франциско са значително по-големи.

Изследването стига до извода, че и в други топ-градове на САЩ, като Ню Йорк, Сиатъл и Бостън, също се отличават с изпреварващ ръст в цените на имотите, като бързоразвиващите им се икономики, предопределят по-високи доходи за работещите там.

Как може да се интерпретира тази зависимост към родния имотен пазар?

Възможно е след години имотите в столицата и останалите топ-градове на страната да са се оказали по-добра инвестиционна алтернатива, в сравнение с малките и обезлюдяващи се градове в България...

Както се казва - "пари при пари отиват..." и това правило е универсално.