Между 60 000 и 100 000 евро варират стойностите на половината от сделките на имотния пазар у нас, като купувачите са готови да платят по-висока цена от първоначално планирания от тях бюджет, водени от два основни фактора - високото качество на строителството и добрата локация. Друг важен фактор остава наличието на гараж или паркомясто.

Сред най-предпочитаните квартали в София остават Лозенец, Изток и Изгрев, както и Дианабад, и Борово. Това показва проучване на строително-инвестиционната компания BLD, изготвено от Pragmatica и Brandworks .

Според него повече от 70% от хората, планиращи да купят ново строителство, са готови да платят повече за по-високо качество на строителството и за по-престижен квартал.

"Изследвахме потребителските нагласи в 2 групи - на хора, сдобили се с жилище в нова сграда в последните 2 години, и на такива, които възнамеряват да сключат сделка в следващите месеци. Оказва се, че купувачите масово са готови да платят по-висока цена, за да получат жилище в хубава сграда и на добра локация ", коментира маркетинг мениджърът в BLD Александра Тодорова.

Предприемачи искат: Без ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства

Предприемачи искат: Без ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства

Какви са нужните промени в закона и администрацията, които да направят жилищата по-достъпни?

По отношение на наличието на паркомясто или гараж 45% от купувачите смятат, че това е допълнително предимство. При липсата на такава опция повече от половината от хората са склонни да закупят паркомясто.

Според изследването на компаията, наличието на съществуващо вече паркомясто или гараж е друго важно предимство и повод за надплащане за около 45% от запитаните. В случай, че няма прилежащ подобен обект към имота, 39% от хората декларират намерението и да купят гараж отделно, а 59% - да потърсят възможности за покупка на паркомясто.

По отношение на планирания бюджет за покупката на ново жилище 65 на сто от хората са си поставили граница между 60 000 и 100 000 евро. Над 30% от тях не искат да надхвърлят границата от 60 000 евро, а 5% са готови да платят повече от 100 000 евро.

Що се отнася до разпределението на помещенията и площта на търсените имоти, може да се каже, че тристайните апартаменти остават най-желаните. След тях най-предпочитани са двустайните.

16 важни неща, които да не пропускате, когато купувате първо жилище

16 важни неща, които да не пропускате, когато купувате първо жилище

Най-важните стъпки от целия процес

"Според данните на компанията, желаещите да сключат сделка за двустаен или тристаен имот формират общо над 90% от всички. По-големите, както и едностайните жилища, рядко представляват интерес за масовия купувач и са резултат по-скоро от индивидуални нужди", се казва в проучването.

Интересно е, че повече от 20% от купувачите държат да разполагат с повече помещения, отколкото имат в настоящия си дом, но не държат непременно на по-голямата квадратура.

"Купувачите търсят функционалността, която им позволява по-големият брой помещения и са склонни на компромис с големината на отделните стаи. Много хора, живеещи в двустайни жилища, купуват тристайни, но със същата или близка квадратура", обяснява Тодорова.

"Да се сдобият със собствено жилище - това е водещият мотив за покупка за преобладаващата част от запитаните. Промяна в семейния статус или желание за подобряване на качеството на живот чрез покупка на по-ново или по-голямо жилище също е сред факторите, които подпомагат решението за сделка", става ясно от информацията.

В кои квартали на София жилищата поскъпнаха най-много?

В кои квартали на София жилищата поскъпнаха най-много?

Сделките намаляват и стават по-бавни, но цените продължават да растат

В същото време обаче само 20% от тези купувачи възнамеряват да продадат стария си апартамент, посочва се още в проучването. Инвестиция на средствата вместо съхранението им в банка е мотив за около 15% от запитаните.

"Едва 37% от хората предпочитат да останат в квартала, в който живеят, като от тях непреклонни са едва 9%", казва Александра Тодорова. "За повечето от тези хора водещ е навикът, близостта до близки и роднини, както и до работното място. По-голямата част от запитаните обаче нямат против да заменят настоящите си район срещу по-престижен и комуникативен или срещу по-зелен и спокоен такъв", добавя тя.