Нидерландия може да "построи" жилища за над 60 000 домакинства чрез трансформиране на офис сгради в покрайнините на градовете и в близост до магистрали. Това казва консултанта за недвижими имоти Colliers. Офисите в тези райони са все по-празни, защото вече не отговарят на нуждите на компаниите.

Нидерландското правителство иска да построи 980 000 жилища до 2030 г. и вероятно още един милион в следващите години, за да се бори с недостига на жилища. Но тези амбиции се оказват много трудни за постигане.

Намирането на земята, подготовката й и изграждането на къщи отнема много време. Пренаселената електрическа мрежа е допълнителна спънка.

Според Colliers имя 18 райони около магистрали, където правителството може да превърне все по-свободните офис сгради в жилища.

Приблизително 3,8 милиона квадратни метра офис площи могат да направят място за над 60 000 жилища. За сравнение, Лайден има около 64 000 жилища.

Имотни сривове:  Нидерландия отбеляза най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам

Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар отбелязват най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 г. броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база

"Въпреки че жилищното строителство в близост до магистрали все още е необичайно, има проекти като The Mayor на A9, близо до Амстелвеен които д доказват, че е възможно", заявява експертът по жилищното строителство на Colliers Маделин Буис. Там бившият офис на KPMG направи място за над 300 жилища.

"Жилищното строителство на тези места има предимството, че голяма част от инфраструктурата и комуналните услуги вече са налице",смята експертът.

"Освен това преобразуването на съществуващо местоположение е по-бързо от определянето и изграждането на нови жилищни зони в зелени площи, а също така е и по-евтино."

Северна Нидерландия има най-много офис сгради, които могат да бъдат преустроени. Потенциално в провинцията могат да бъдат създадени 25 000 нови жилища. "Това би намалило драстично настоящия недостиг от 77 500 жилища", казва Colliers.