Цените на жилищата в САЩ продължават покачването си. Те са се повишили с 0,7% през септември спрямо август, според сезонно коригирани данни от S&P CoreLogic Case-Shiller. Това е осмият пореден месец на ръст.

Междувременно лихвените проценти по ипотечните кредити над 7% охладиха търсенето на жилищния пазар, като както потенциалните купувачи, така и продавачите остават да настрана от пазара за момента, пише Bloomberg. Постоянната криза в липсата на предлагане доведе до повишаване на цените след отчетеното дъно през януари.

Новите обяви напоследък се увеличават, а лихвите по ипотечните кредити намаляват, след като достигнаха своя връх в началото на този месец. Това изглежда като признак за подобряващи се условия за купувачите на жилища. През ноември новите обяви се увеличиха с 5,2% на годишна база, което е най-голямото увеличение от повече от две години, според доклад на Redfin Corp.

"Въпреки че тазгодишното увеличение на лихвите по ипотечните кредити е намалило продажбите на жилища, относителният недостиг на имоти за продажба е предпоставка за ръст на цените", обясни Крейг Лазара, управляващ директор на S&P Dow Jones Indices.

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст

На годишна база цените се покачиха с 3,9% през септември, в сравнение с 2,5% годишно увеличение през август.

Детройт, Сан Диего и Ню Йорк са сред градовете с най-големи ръстове на цените. Най-слабо това явление остава в западната част на САЩ, показват данните.