През 2020 г. инвеститорите в недвижими имоти се отправят към нововъзникващите пазари в Източна Европа. Градове като Будапеща, Прага и Варшава примамват купувачите и показват признаци на предстоящ ръст на жилищния пазар, предава Mansion Global.

През третото тримесечие на 2019 г., в Будапеща бе установено, че са най-бързо растящите цени на жилищата в световен, според доклад на консултантската агенция Knight Frank. Само за година цените на жилищата там са нараснали с 24%. Според доклада това е заради ниските проценти по кредитите, голямата заетост и общия икономически растеж.

В Редица други източноевропейски градове цените на жилищните имоти ескалират за същия период. В Санкт Петербург с 14%, във Варшава с 13% и в Братислава, Словакия и Москва с по 10%.

В доклада на PricewaterhouseCoopers (PWC) за новопоявилите се недвижими имоти, анкетираните инвеститори заявяват, че харесват идеята за покупка на имот във Варшава заради относителната стабилност, силния бизнес сектор.

Италианският град, който подарява изоставени жилища

Италианският град, който подарява изоставени жилища

Семейства, които очакват деца, дори ще бъдат стимулирани с финансова инжекция от хиляда евро

Междувременно икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, са основна пречка за инвестициите, но докладът на PWC отбелязва, че за инвеститорите, които вече са в Москва, има обещание за добра възвръщаемост.

"Най-популярната тенденция през 2020 г. ще бъде инвестирането в луксозни недвижими имоти", казва Марина Синявская, директор в Moscow Sotheby"s International Realty. "Наблюдаваме и увеличение на търсенето на луксозни апартаменти. Тази година ще започнат да се продават доста големи първокласни жилищни проекти", казва тя.

И в Санкт Петербург се очаква откриването на нови луксозни жилищни комплекси да стимулира покачване на на цените през тази година повече от обикновено.

"През 2020 г. увеличението на средните цени ще се задвижи и от навлизането на пазара на нови жилищни проекти от най-висок клас в емблематични места", заяви Николай Пашков, генерален мениджър на Knight Frank за Санкт Петербург.

Arco Real Estate: Цените на жилищата достигат предела си

Arco Real Estate: Цените на жилищата достигат предела си

Как изглежда пазарът на недвижими имоти през третото тримесечие на 2019 година?

Анализаторите на недвижими имоти в Прага и Братислава също очакват темпът на луксозния сектор да набере скорост през тази година, докато продажбата на жилища от по-нисък клас ще се забави.

Бъдещите купувачи трябва да вземат под внимание политиките в Полша и Унгария, които налагат ограничения върху чуждестранните инвестиции, както и ефекта от американските икономически санкции върху климата за чуждестранните инвестиции в Русия.

Какво е общото между тези пазари?

В нарастващите източноевропейски пазари търсенето идва предимно от местните купувачи, с индикации, че през тази година все повече чуждестранни купувачи са заинтересовани да инвестират.

"През 2019 г. 73% от продажбите на жилища, са на местни клиенти. Само 27% от нашите клиенти са чуждестранни купувачи", споделят брокери.

Здравата икономика в Будапеща е в основата на това унгарската столица, да спечели титлата на най-бързо развиващия се пазар на имоти в световен мащаб. Увеличаващата се заетост и увеличаването на броя на жителите е в резултат на откриването на офиси в града от чуждестранни компании, което привлича и нови инвеститори.

Само ЕЦБ може да препъне в момента пазара на имоти у нас

Само ЕЦБ може да препъне в момента пазара на имоти у нас

В дългосрочен план обаче фундаменталното търсене на имоти ще се забавя заради демографската ситуация

В Москва купувачите са установили, че недвижимите имоти предлагат по-висока възвръщаемост от други форми на инвестиции, според доклада на PWC. В същото време разрастването на пазара е ограничено от пречки при получаване на финансиране за строителство, ограничаване на предлагането и увеличаване на търсенето.

Във Варшава цените на жилищата от висок клас се повишиха миналата година с 20%, а луксозното ново строителство също се покачи. В доклада на PWC се отбелязва, че в полската столица има значителни инвестиции в офис сектор, но все още жилищният пазар може да расте.

В София не е имало толкова много сделки с имоти от 2008 г. насам

В София не е имало толкова много сделки с имоти от 2008 г. насам

Столицата изпрати най-силния декември от кризата. Накъде ще тръгне пазарът през 2020 г?

Какво предлага пазарът на недвижими имоти в Източна Европа?

Тези нововъзникващи пазари са дом на все по-голям пазар на жилища от висок клас и през 2020 г. много източноевропейски градове ще дебютират с луксозните проекти.

През последните години във Варшава се появиха редица луксозни високи сгради. Тази година основните инвеститори в недвижими имоти очакват завършването на Foksal, имот от 19 век, който е бил резиденция на няколко известни поляци и е реновиран, за да се помещават луксозни апартаменти в сградата.

В Будапеща местните и чуждестранните купувачи търсят различни неща. Повечето чужденци искат и търсят елегантното величие, което може да се намери в централната и западноевропейската архитектура. Това в комбинация с модерен интериор, централно местоположение и безопасна среда прави идеалното място за инвестиция.

Междувременно местните жители са по-склонни да закупят имоти, които се нуждаят от обновяване и разположени по-далеч от центъра на града.

"По-запознатите купувачи предпочитат крайните квартали на централния бизнес район, защото виждат потенциала там. Тези локации се превръщат в горещи точки, тъй като за краткосрочните наеми се очаква покачване на цените, което би създало по-добра стойност на препродажба за собствениците на жилища."