"Пазарът на имоти преди 12 години беше един луд пазар, докато днес той е един активен пазар". Така експертът по имоти Георги Павлов описа пазарната ситуация в България по отношение на жилищата в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му днес има много повече данни за стабилност, отколкото преди последната криза.

Прогнозата на Павлов е, че през 2020 година цените на имотите ще продължат да нарастват. "Причината затова е, че доходите на населението се повишават, а лихвените проценти са на рекордно ниски равнища и продължават да спадат, което дава увереност на хората да вземат ипотечни кредити и да купуват нови и по-хубави имоти", казва той.

Само малка част от българите могат да си позволят покупка на жилище

Въпреки оптимизма на пазара у нас, според експерта той остава недостъпен за по-голямата част от населението на страната.

"Пазарът на имоти остава пазар за горните 10% от населението, а в добрите години като последната за горните 20% от населението. Все още обаче нямаме достатъчна ориентация и политика към темите, свързани с достъпността на жилищата, така че те да са достъпни не просто за 20% от населението, а за по-голяма част от него. И то не само в София, но и в цялата страна", сподели той.

С колко поскъпнаха жилищата в различните райони на София за година?

С колко поскъпнаха жилищата в различните райони на София за година?

Най-сериозно е поскъпването в "Иван Вазов", а най-скромно - в "Младост"

Георги Павлов казва, че жилища у нас купуват хората с доходи над средните за съответното населено място. По думите му за тях пазарната ситуация в момента е най-добра от последните години. "Ако направим изчисление каква част от заплатата отива за ипотечна вноска за среден вид имот, имотите днес са по-достъпни за хората, които вземат ипотечен кредит и имат средна заплата, отколкото която и да е година през последните 12-13 години", каза той.

Краткосрочният риск - лихвите, дългосрочният - демографията

По думите му в момента само едно обстоятелство може да промени цените на имотите в обратна посока надолу - повишение на лихвите по кредитите. "Ако нещо може да препъне цените на имотите в България, това може да бъде само и единствено решение на ЕЦБ да повиши лихвените равнища. Нещо, за което няма никакви индикации. Напротив, мисля, че лихвите ще се понижават още", каза в студиото Павлов.

В дългосрочен план обаче се задава и още един проблем - намаляването на населението на страната. Той очаква при следващото преброяване през 2021 година нито един град в страната да не е с по-голямо население от преди 10 години, вероятно с малкото изключение на столицата. Това от своя страна подкопава фундаменталното търсене на имоти.

Вижте какво още каза Георги Павлов в предаването Money.bg във видеото: