Следващата рецесия на глобалната икономика вече наближава, а това ще засегне много български инвеститори, тъй като международните пазари са важна част от тяхното портфолио, посочи главният инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев по време на форума "Силата на инвестициите", организиран от Infostock. Неговите очаквания са до края на годината да се очаква значителна волатилност на пазарите, като по скалата от 0 до 10 той оценява възможността за растеж на едва единица. На сходно мнение е и д-р Валентина Генчева, като според директора "Злато и нумизматика" към Първа инвестиционна банка рискът пред икономиката е много сериозен.

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Търсенето на ценния метал достига 3-годишен връх заради притесненията за световната икономика

"Ако нещата бяха хубави, банките нямаше да съкращават хиляди служители, каза Цачев. "Проблемът ще дойде от дълга боклук. Днес компаниите, които бяха боклук, са с инвестиционен рейтинг. Говорим за сектори като недвижимите имоти, шистовия петрол в САЩ и технологичния сектор. Когато капиталът се използва неефективно - а нулевите лихви водят до това - балонът ще засегне много силно банковия сектор." Според Генчева автомобилната индустрия също вече е сериозно засегната от негативните динамики в икономиката.

"Активността при ежедневните политически новини и новините от централните банкери показва, че напрежение има и волатилността расте", каза изпълнителният директор на "Кепитъл мениджмънт АДСИЦ" Владимир Малчев. "През последното тримесечие бих заел неутрална позиция - трябва да сме предпазливи и да имаме добър дял от портфейла в кеш. Бих купил растящи акции до края на годината. Златото и другите ценни метали трябва да са съществена част от портфейла в днешно време - както самите те, така и през акциите на компаниите за добив."

Финансист: Москва и Пекин трупат злато, защото се готвят за свят, в който доларът няма да доминира

Финансист: Москва и Пекин трупат злато, защото се готвят за свят, в който доларът няма да доминира

На това мнение е американският експерт Питър Шиф

На същото мнение бяха Генчева и Цачев, които отново акцентираха върху необходимостта от наличието на благородни метали в инвестиционния портфейл. "Купувайте злато, бъдете активни с всякакви инструменти от сектора", призова и Генчева. "Благородните метали са котвата във всяка криза. Тези, които купуваха през 2000 г., са на седем пъти печалба." Тя посочи също, че ако разполага с между 10 и 20 хил. евро за инвестиции в момента, би придобила стара нумизматична монета от реномиран аукцион.

Експертите посочват различен дял от инвестиционното портфолио, който трябва да бъде заеман от благородния метал или от акции на златодобивните компании. Според Цачев е достатъчно златото да е 25% от портфолиото, а според Генчева то трябва да се състои от една трета злато и акции на свързаните с него бизнеси, една трета недвижими имоти и една трета валути. Тя препоръчва също инвеститорите да избягват южноафриканските и руските компании заради високия политически риск, като за предпочитане са акциите на представителите на сектора от Канада.

Експерт: Златото ще поскъпне до $2000 за унция през 2020-а

Експерт: Златото ще поскъпне до $2000 за унция през 2020-а

Хората търсят алтернатива на валутите, обяснява Дейвид Роше

Ако обаче икономиката продължи да се влошава и централните банки се окажат неспособни да се справят със затрудненията пред стопанството, Цачев препоръчва делът на златото да бъде увеличен до 20%, а още 30% от портфолиото да е съставено от акции на златодобивни компании. "Златото се държи много по-добре от държавните ценни книжа", коментира също независимият експерт Димитър Цонев, който беше модератор на дискусията.

Специалистите се обединяват около мнението, че криптовалутите трудно може да се използват за съхраняване на стойност, като те играят ролята по-скоро на спекулативен инструмент. По отношение на петрола, Цачев очаква проблемите със задлъжнялостта и ниската стойност на суровината на международните пазари в момента да доведат до фалита на много шистови компании в САЩ, но цената на суровината все пак да не надвиши 70 долара за барел при бенчмарковите сортове.

Материалът не е препоръка за инвестиране.