Индустриите на Германия и Франция ще си поделят работата по бъдещия европейски основен боен танк, съобщава Defense News. Ключовото за разработката на машината споразумение беше подписано от министрите на отбраната на двете страни.

Към момента програмата се нарича MGCS (Main Ground Combat System - основна сухопътна бойна система), като от германска страна ще участват Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall, а от френска - Nexter и вероятно Thales, Safran и MBDA на следващ етап.

Leopard 2 - танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Бойната машина може да даде на Киев значително предимство, но не липсват и рискове

Основната цел на новия танк е да замени германските Leopard 2 и френските Leclerc. За целта ще се изработи изцяло нова платформа, която ще използва и дронове и електромагнетични оръжия. Френският министър на отбраната Себастиен Леконрю коментира, че MGCS ще е стъпка отвъд съществуващата днес технология - особено по отношение на свързаност, радиоелектронна борба, броня и мерки за самозащита.

Плановете са да има готов технологичен демонстратор около 2030 г., а през 40-те години да започне замяната на Leopard в Бундесвера. Още до края на годината Берлин се очаква да насочи стотици милиони евро по договори за развойна дейност. Във Франция са малко по-умерени оптимисти, като плановете са Leclerc да излезе от употреба малко преди 2050 г.

Русия (най-накрая) използва новия си танк в Украйна

Русия (най-накрая) използва новия си танк в Украйна

"Армата" все още единствено стреля по врага от разстояние, оказа се недостатъчно защитен

Италия и Нидерландия имат интерес към програмата и може да се включат в нея, посочва Defense News.

Какви оръжия ще произвежда Франция в Украйна?

Какви оръжия ще произвежда Франция в Украйна?

Още през лятото на 2024-а

По време на срещата на министрите стана ясно, че съвместното дружество на Krauss-Maffei Wegmann и Nexter KNDS ще строи завод в Украйна и той ще е за снаряди и резервни части за френските и германските системи на въоръжение в нейните въоръжени сили. Те включват танковете Leopard 2, 155-милиметровите оръдия Caeser и ред други бойни машини.