С година и два месеца закъснение, в руската "специална военна операция" в Украйна най-сетне се включи сухопътната гордост на Кремъл - роботизираният танк Т-14 "Армата". Подобно на всичко друго, свързвано с действията на агресора, обаче, и неговото бойно кръщение далеч не такова, каквото се очакваше - все още реално той не се използва по предназначение и не е в директен контакт с противника.

Детайли: Няколко машини обстрелват от разстояние украинските позиции, става ясно от дописка на агенция РИА "Новости", която цитира свои източници.

Полша дава МиГ-29 на Украйна... но може ли да си го позволи?

Полша дава МиГ-29 на Украйна... но може ли да си го позволи?

Десетки милиарди евро струва амбицията на Варшава да се превърне в европейска суперсила

Танковете не участват поне към момента в опитите на руските сили да пробият отбраната на противника. Освен това се е наложило да им се монтира допълнителна защита от противотанкови ракети и снаряди, а екипажите са получили допълнителна подготовка за по-добра съвместна работа.

Контекст: "Армата" е единственият серийно произвеждан танк от трето поколение в света. Той се отличава с напълно автоматизирания си купол, в който е разположено 125-милиметрово оръдие.

Екипажът е от само двама души, които са разположени в силно бронирана капсула в предната част на бойната машина. Това повишава шансовете им за оцеляване при пряко попадение.

Украинци продават на търг задигнати руски танкове, ето колко струват

Украинци продават на търг задигнати руски танкове, ето колко струват

В началото на месеца се появиха видеа, в които цивилни украинци теглят с трактори и друга селскостопанска техника изоставени руски бойни танкове

Това е и първият руски танк, при който въобще се мисли за запазването на живота на екипажа - до момента традиционно по-голям приоритет имаше компактният дизайн, цената на който беше фактът, че танкистите нямаха никаква защита при евентуално взривяване на боекомплекта след удар от ракета или снаряд. Именно това и водеше до характерното отхвърчане на многотонния купол на поразените машини, в които обикновено не оцелява никой.

Русия вкарва танка Т-14 "Армата" в серийно производство догодина

Русия вкарва танка Т-14 "Армата" в серийно производство догодина

От страната претендират, че това е най-добрият танк на света

На теория танкът може да стане и напълно автономен с монтирането на допълнително оборудване и сензори.

"Армата" беше представен официално през 2015 г., като амбицията на Кремъл беше да има 2300 единици от него през 2020 г.

От друга страна: Програмата по създаването, развитието и производството на Т-14 беше съпроводена с множество забавяния, технически проблеми и промени в заданията. Така Москва вече очаква 2300 бройки към 2030 г., а през декември 2021 г. агенция "Интерфакс" съобщи, че е започнало производството на 40 танка, които трябва да бъдат доставени след 2023 г.

Даже и войната да е ускорила работата, според повечето анализатори количеството налични "Армата" се измерва в десетки, а производството на нови се бави допълнително заради санкциите и затруднените от тях доставки на електроника - това е и първият руски танк, който е силно зависим от наличието на модерни чипове.

Германската Rheinmetall иска да инвестира €200 милиона за изграждането на завод за танкове в Украйна

Германски оръжеен концерн иска да инвестира €200 милиона за изграждането на завод за танкове в Украйна

Компанията е производител на известните танкове Leopard

Така руското настъпление в Украйна се провежда с танкове от съветско време - основно с различни модификации на Т-72, Т-80 и по-малки количества Т-90. На бойното поле обаче руснаците изкараха и по-скоро подходящи за музея машини като Т-54, Т-55, Т-62 и Т-64 - танкове от 50-те и 60-те години, останали в дълбокия резерв.

Leopard 2 - танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Бойната машина може да даде на Киев значително предимство, но не липсват и рискове

Стотици от тях бяха унищожени заедно с екипажите си от украинските сили с управляеми ракети "Джавелин", дронове "Байрактар", гранатомети, собствени добре укрити танкове и авиация. Сега опасенията са, че с доставките на модерни западни танкове като "Леопард 2", "Чаланджър" и "Ейбрамс" силите на Киев ще доминират по време на очакваното си контранастъпление.

Още нещо: Всъщност не е ясно и дали самите руски военни желаят да използват "Армата" в бой. Според оценка на британското разузнаване от януари командирите нямат доверие на принципно новия танк и затова изпращането му на първа линия би било предимно пропагандно решение с висок риск.

Приходите на "Газпром" от експорт паднаха с 50%

Приходите на "Газпром" от експорт паднаха с 50%

Един от най-големите руски данъкоплатци ще има по-малък принос в бюджета на страната

Тук не става дума само за войната - има и много бизнес. Въпреки нуждите от попълване на собствените загуби и затрудненията в производството, Русия търси клиенти за своята военна индустрия и има голямо желание да показва нейните изделия в действие. Сделки с държави, които не са враждебни към Москва, ще дадат допълнителна сигурност на икономиката на страната с оглед риска, в който се намират приходите от доставки на нефт и газ.