Германският отбранителен концерн Rheinmetall води преговори с Киев за изграждането на завод за танкове в Украйна, съобщава Reuters, цитирайки интервю на вестник Rheinische Post с изпълнителния директор Армин Папергер. Rheinmetall произвежда боеприпаси, военно оборудване, както и известните танковете Leopard, които Германия реши да изпрати на Украйна.

"Завод на Rheinmetall може да бъде създаден в Украйна за около €200 милиона. Фабриката ще може да произвежда до 400 от най-новите танкове на концерна Panthers годишно", заяви Папергер. 

Руска компания дава $71 000 награда за унищожаване или пленяване на западни танкове

Руска компания дава $71 000 награда за унищожаване или пленяване на западни танкове

Очевидно състезанието ще бъде за руските войски или наемници

По думите му разговорите с украинското правителство са обещаващи и компанията се надява на решение през следващите два месеца. Според изпълнителния директор на германския концерн западните сили са изпратили достатъчно оръжие на Украйна, за да се защитава, но украинците в момента нямат необходимото оборудване, за да си върнат напълно отнетата от Русия територия.

Снимка 608228

Rheinmetall ще се присъедини към германския индекс на сините чипове DAX този месец, съобщи Deutsche Boerse в петък. Акциите на компанията достигнаха рекорд през януари след решението на Германия да изпрати Leopard в Украйна, съобщава Reuters.

Според украинския министър на отбраната Олексий Резников Украйна се нуждае от 300 танка от западните страни, за да противодейства ефективно на руските сили. В момента страната очаква доставката на няколко вида западни бойни танкове, включително Leopard 2 от Германия, Challenger 2 от Великобритания и Abrams от САЩ.

Наскоро първата доставка на танкове Leopard 2 беше транспортирана в Украйна от Полша.

В края на миналата година от Rheinmetall обявиха, че ще строи и нов завод за производство на боеприпаси в Германия. Според информацията производството на снаряди от среден калибър може да започне още в средата на тази година. 

Предпоставка за решението на Rheinmetall са два фактора, съобщи тогава агенция DPA. Първо, на германската армия не достигат боеприпаси на обща стойност около €20 милиарда.

Военната промишленост сега се опитва да отговори на търсенето. Второ, Германия не може да изпраща на Украйна допълнителни снаряди за системи Gepard - такива снаряди има в наличност, но са произведени в Швейцария, а тази страна не дава разрешение за реекспорт.

Германският оръжеен концерн Rheinmetall ще строи нов завод за боеприпаси

Германски оръжеен концерн, един от най-големите в света, ще строи нов завод за боеприпаси

На армията не достигат боеприпаси на обща стойност около 20 милиарда евро