Американски технологични гиганти като Google, Microsoft и OpenAI в момента са водещи в разработването на генеративен изкуствен интелект в целия свят. Тази им позиция обаче ги превръща в обект на атаки от страна на чуждестранни киберпрестъпници и национални държави като Китай, съобщава CNBC.

"Осемнадесет от 20-те най-успешни компании за изкуствен интелект в света са американски. Можете да се обзаложите, че чуждестранните противници, особено от Китай, активно се насочват към тези иновации, към тази интелектуална собственост", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

Страните в света, най-много атакувани от хакери

Страните в света, най-много атакувани от хакери

Кои са в челната десетка и къде се нарежда Европа

Той подчертава, че "генеративният AI е значителен усилвател, както по отношение на количеството, така и по отношение на сложността на заплахите, които вече съществуват".

Снимка 605737

Източник: iStock

И докато голяма част от дискусиите около технологията и нейната роля в областта на киберсигурността са съсредоточени върху това как тя подобрява възможностите както на нападателите, така и на защитниците, Рей коментира, че ФБР е фокусирано и върху защитата на американската научноизследователска и развойна дейност и американските иновации в сферата.

През септември 2023 година Агенцията за национална сигурност създава нова структура, наречена Център за сигурност на AI, която да наблюдава разработването и интегрирането на възможностите на този тип платформи в системите за национална сигурност на САЩ.

Същевременно, изкуственият интелект и технологиите за машинно обучение помагат на Агенцията за национална сигурност и други правителствени агенции на САЩ да открият злонамерена китайска кибернетична дейност. Това каза високопоставен представител на американското разузнаван, цитиран от Cyberscoop.

Той твърди, че AI помага на неговата агенция да открие китайски операции, насочени към критична инфраструктура на САЩ, която може да избегне традиционните защитни мерки.

Представители на разузнаването на САЩ предупреждават от месеци, че китайските хакерски групи все повече се насочват към системи за производство на електроенергия, пристанища и други критични инфраструктурни обекти.

Българският компютърен институт INSAIT се присъединява към първия Алианс за изкуствен интелект в света по покана на IBM и Meta

По покана на IBM и Meta: Българският INSAIT става част от първия Алианс за изкуствен интелект в света

INSAIT е единственият представител от Източна Европа