Нови за нас, но всъщност втора ръка. 19 модернизирани пътнически вагона на Deutsche Bahn вече са в България като се очаква те да тръгнат по българските железници през месец юни. Новината потвърдиха за Money.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.

Закупаването на 19-те вагона е извършено от БДЖ, като предстои държавните железници да закупят още 57 вагона. Така общият им блой ще достигне 76. Сумата за всички е 30 милиона лева.

Вместо от Китай: Купуваме двуетажни влакове за над 300 милиона лева от Полша

Вместо от Китай: Купуваме двуетажни влакове за над 300 милиона лева от Полша

Задава ли се положителна промяна за българския железопътен транспорт?

Германските влакове, които могат да развиват до 200 км/ч ще се движат по най-дългите направления в страната между София и Бургас и София и Варна, като към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Снимка 659130

Източник: БДЖ

Важно уточнение е, че към момента в България няма как влаковете да развиват максималната си възможна скорост, защото състоянието на железопътната мрежа на България не го позволява.

Подвижният състав на германските модернизирани вагони е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички вагони разполагат с ергономични седалки. Имат и контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

Очаква се от Deutsche Bahn  да изпратят и квалифициран персонал у нас, който да обучава българските служители на БДЖ.

БДЖ купува 76 вагона от Deutsche Bahn: означава ли това високоскоростни влакове

БДЖ купува 76 вагона от Deutsche Bahn: означава ли това високоскоростни влакове

Чрез новата доставка държавните железници ще модернизира тнад 20% от подвижния си състав