Според доклад от 2016 г. за малкия бизнес, 50 ​​% от компаниите казват, че етапът на наемане на нови служители е най-трудното предизвикателство, пред което са изправени.

Ако сте от хората, които са ходили поне повече от веднъж на интервю за работа, вероятно сте запознати с едни от най-досадните въпроси, които задават интервюиращите. Въпреки цялата подготовка, интервюто за работа е изнервящо преживяване. За да влошат нещата, интервюиращите имат множество въпроси, които лесно могат да подведат дори най-подготвения кандидат.

Тези въпроси не са злонамерени. Те се опитват да получат ясна представа за кандидата, за да се уверят, че е квалифициран за работата и че е подходящи за позицията.

Ако искате да избегнете провал, трябва да сте готови с някои отговори на трудни въпроси. Следват няколко примера, посочени от entrepreneur.

  1. Може ли да разкажете повече за себе си?

Това може да звучи като невинен и ясен въпрос, но може да ви подведе до такава степен, че да се задълбочите твърде в личния си живот. За да не се объркате трябва да се съсредоточите върху академичното си обучение, професионалната си кариера и скорошния трудов опит.

Как да отговорите: не говорете за семейството си или за хобитата си. Фокусирайте се върху разговор за това как можете да бъдете полезни за компанията и позицията, която искате.

2. Проверявате ли мейла си по време на почивка?

От една страна ще искате да покажете колко сте отдадени на работата си, искате да уверите интервюиращия, че сте на разположение и че сте надеждни. От друга обаче трябва да покажете, че можете да балансирате между професионален и личен живот.

Как да отговорите: кажете на работодателя, че сте 100 % отдадени на работата си. Дайте му обаче да разбере, че имате нужда и от време извън офиса. Обяснете, че всички ваши задачи ще бъдат изпълнени преди да отидете на почивка, ни и че при случай на спешност може да разчита на вас.

3. Как се подготвихте за това интервю?

Този въпрос има за цел интервюиращия да разбере дали наистина се интересувате от работата.

Как да отговорите: покажете, че сте отделили време за проучване на компанията преди интервюто и споделете информация за нея.

Няколко грешки при интервю за работа, които ще унищожат доброто първо впечатление

Няколко грешки при интервю за работа, които ще унищожат доброто първо впечатление

Главен изпълнителен директор на голяма компания за набиране на персонал дава примери

4. Как изглежда вашата мечтана работа?

С този въпрос също се цели да се разбере колко важно е за вас да работите в тази конкретна компания и дали кандидатствате само защото е свободна позицията.

Как да отговорите-просто кажете: "Бих искал да работя тук".

5. Къде виждате себе си след пет години?

Компаниите не искат да инвестират в служител, който не планира да остане там, наемането на хора за краткосрочен план не е в техния бизнес план.

Как да отговорите: отговорете честно на този въпрос. Може да кажете, че търсите предизвикателна работа, която върви ръка за ръка с бъдещите ви планове.

6. Сами ли искате да работите или в екип?

Ако кажете, че обичате да работите сами, можете да бъдете възприети като някой, който поема грижата да свърши навреме задачите. Ако отговорите, че предпочитате да работите в екип, тогава може да изглеждате като човек, който не е способен да взема собствени решения.

Как да отговорите: дайте да се разбере, че ще се нагодите на двата вида работни отношения. Избройте плюсовете и минусите на всеки тип работа. Например, работата в екип ви позволява да научите нови неща и да обменяте идеи.Подчертайте, че ви харесва и свободата да работите независимо, тъй като по този начин можете да свършите нещата по-бързо.

7. Защо напуснахте последната си работа?

В никакъв случай не говорете зле за бившия си работодател, колегите или компанията.

Как да отговорите: не се фокусирайте върху негативното. Най-добрият вариант е да опишете подробно всичко, което сте научили от предишната си работа или как опитът ви е помогнал да растете. Причината да напуснете е, че търсите нови възможности и искате да излезете от зоната си на комфорт.

8. Каква заплата очаквате?

Този въпрос може да ви причини дискомфорт. Знайте, че интервюиращият няма да преговаря или да обсъжда вашата заплата. Целта на този въпрос е да е разбере дали компанията може да си позволи да ви наеме.

Как да отговорите: Проучете какво е заплащането в този бранш на пазара и кажете какви са вашите очаквания.

Интервю за работа от разстояние: Ето 5 неща, за които да внимавате, ако ви очаква такова

Интервю за работа от разстояние: Ето 5 неща, за които да внимавате, ако ви очаква такова

Съветите на експертите