Ако в момента сте в процес на търсене на нова работа, почти сигурно е, че компаниите, които ще ви поканят на интервю, ще поискат да разговаряте от разстояние, а не на живо. При повечето от тях поне първите интервюта минават онлайн, а на следващите етапи вече идват разговорите на място в офиса им.

Интервютата от разстояние обаче може да ви изиграят лоша шега, ако не се подготвите предварително за тях. Според експерти, цитирани от Business Insider, има 5 ключови стъпки, които човек трябва да направи, когато му предстои подобен разговор. Ето какво съветват те:

1. Подгответе се технологично

"Имала съм прекалено много интервюта, които е трябвало да пренасрочим, защото кандидатите не могат да се справят технологично", каза кариерният експерт Каролина Кениза-Ливайн.

Основните неща, за които трябва да се подготвите, са сигурният интернет сигнал и заредената батерия на устройството. Друго важно нещо е да тествате онлайн платформата, през която ще разговаряте, предварително.

2. Не забравяйте за бележките, които ще ви помогнат

Интервютата от разстояние дават уникалната възможност на кандидатите да сложат пред себе си всичко, което би им помогнало да се представят по-добре. Това може да бъдат тяхната автобиография, цифри и факти, които биха искали да споделят, информация за компанията, в която кандидатстват за работа и други подобри.

3. Не говорете прекалено бързо или прекалено много

"Във всеки един случай говорете бавно. Дори по-бавно, отколкото говорите в реалния живот", това съветва кариерният консултант Моли Бек. Заедно с това тя препоръчва кандидатите да изчакват малко преди да отговорят на всеки въпрос. Причината е, че с интервютата от разстояние, те не могат да разчитат на езика на тялото, за да разберат дали събеседникът им е приключил с въпроса си или ще продължи да говори. А това означава, че могат неуместно да го прекъснат.

"Колкото по-малко говорите и повече слушате, толкова по-добре ще се справите на интервюто от разстояние", обяснява още тя.

4. Не се отпускайте

Безспорно да водиш интервю от дома си гарантира доста по-голям комфорт, отколкото на живот. Въпреки това е добре да подходите, както бихте, ако разговорът е на живо. Облечете се добре и подгответе мястото около вас да изглежда също представително.

5. Внимавайте как приключвате разговора

Ако водите неформален разговор онлайн, няма да бъде от значение, ако просто кажете "Благодаря и чао!". Когато става въпрос за интервю за работа обаче, нещата изглеждат доста по-различно. В такъв случай е по-подходящо да попитате събеседника си дали има още нещо, което бихте могли да обсъдите, преди да се "изключите" от разговора.