Кои са работните места, които карат хората да се чувстват нещастни? Оказва, че отговорът на този въпрос е по-прост, отколкото предполагаме. Според 85-годишно проучване Harvard, работните места, на които се изисква никакво или минимално човешко взаимодействие карат хората да се чувстват нещастни на работа.

Докато някои професии не могат да бъдат свързани с неудовлетворението или burnout, някои характеристики на работните места могат да бъдат предпоставка за това д асе учвстваме нещастни. Какво казва едно от най-продължителните проучвания за щастието на работното място, разказва CNBC Make It.

На работните места, които не се изисква човешко взаимодействие и не предлагат възможности за изграждане на взаимоотношения с колеги, обикновено се срещат най-нещастните служители. От 1938 г. изследователи Харвардския университет са проучвали здравни досиета на над 700 участници от цял ​​свят и са им задавали подробни въпроси за живота им на всеки две години.

Тайната за по-щастлив, по-здравословен и по-дълъг живот, според тях, не са парите, професионалният успех, упражненията или здравословната диета, а нещо което всеки може да постигне - положителните взаимоотношения. Това е формулата, която прави хората щастливи през целия им живот.

Това важи и за нашите работни места. "Това е социална нужда, която трябва да бъде посрещната във всички аспекти на живота ни", обяснява Робърт Уолдингер, доктор по медицина, професор по психиатрия в Харвардското медицинско училище.

"Освен това, ако сте по-свързани с хората, се чувствате по-удовлетворени от работата си и я вършите по-добре."

Самотата на работното място е по-често срещана, отколкото си мислите. Някои от най-изолираните работни места изискват самостоятелна работа или нощни смени: шофьори или нощна охрана.

Работните места, на които хората се чувстват най-самотни често се срещат в нововъзникващите индустрии, ориентирани към технологиите, включително услугите за доставка, където хората често нямат колеги, както и онлайн търговията на дребно, където работата е "толкова напрегната", че служителите в един и същ склад може дори да не знаят имената си, смята Уолдингер.

Най-подходящите градове в Европа за дистанционна работа и развлечения

Най-подходящите градове в Европа за дистанционна работа и развлечения

Проучване на бранда за луксозни стоки Carl Friedrik

Въпреки това, самотата не засяга само тези, които работят на подобни работни места. И хората с по-натоварени работни места, които изискват пък повече социални контакти, могат да се чувстват изолирани, ако нямат позитивни взаимоотношения с другите.

Служителите, които обслужват клиенти са отличен пример за това: "Знаем, че хората в кол центровете често са изключително стресирани от работата си, главно защото говорят по телефона по цял ден с разочаровани, нетърпеливи хора", коментира Уолдингер.

Снимка 547069

Източник: iStock

Според скорошни проучвания самотата може да е също толкова опасна за здравето, колкото пушенето, затлъстяването и липсата на физическа активност.

Щастието ви на работното място зависи и от очакванията на вашия мениджър. "Ако сте стимулирани да работите в екип, е по-лесно да изградите положителни взаимоотношения с вашите колеги, но ако от вас се очаква да работите сами през цялото време или да се състезавате с другите, това е друг въпрос", заявява експертът.

Доклад от 2022 г. на Gallup показва, че хората, които имат най-добър приятел на работа, са по-продуктивни и ангажирани с работата си от тези, които не завързват приятелства.

"Положителните взаимоотношения на работното място водят до по-ниски нива на стрес и ни карат да се чувстваме по-щастливи", според експертите.