Бил Гейтс подготви забавен видео поздрав на милиардера Уорън Бъфет по повод 90-ия му рожден ден, който беше в неделя. Гейтс направи торта с орео бисквити, върху която беше нарисувано лицето на Бъфет с шоколадова глазура, предаде CNN.

В края на 60-секундното видео Гейтс в Twitter отрязва парче от сладкиша, поставя го в чиния с вилица и оставя съобщение, което гласи "Честит 90-ти рожден ден Уорън" с прах от орео бисквити.

Бъфет е прословут любител на десертите. Неговата компания Berkshire Hathaway, също притежава See's Candies - производител и дистрибутор на бонбони, по-специално на шоколади.

Бъфет загуби три места в класацията за най-богатите хора на планетата

Бъфет загуби три места в класацията за най-богатите хора на планетата

На върха остават само милиардери от технологичния сектор

Тортата беше специална и е свързана с приятелството на Гейтс с Бъфет. През 2016 г. Гейтс разказа история в своя блог за това как е хванал Бъфет да яде любимия си десерт за закуска, а именно бисквити орео.

"Едно нещо, което беше изненадващо да науча за Уорън, е, че той се придържа да яде това, което харесва", пише Гейтс. "Спомням си един от първите пъти, когато остана в къщата ни си отвори пакет от Орео за закуска. Децата ни веднага поискаха. Може да даде лош пример за младите хора, но това е диета, която по някакъв начин работи за него", обяснява Гейтс.

Бил Гейтс и Бъфет се срещат на 5 юли 1991 г., когато майката на Гейтс покани тогавашния главен изпълнителен директор на Microsoft във ваканционния дом на семейство Гейтс в залива Hood Canal, Вашингтон, за да се запознае с Бъфет.

Двата съвета на Бъфет към младите инвеститори

Двата съвета на Бъфет към младите инвеститори

89-годишният милиардер купува първата си акция на 11-годишна възраст

В публикация в блога си Гейт пише, че Бъфет го "обстрелва" с въпроси за бъдещето на Microsoft, за които Гейтс казва никога досега не се бил замислял (как Microsoft може да очаква да се конкурира с IBM например).

"Това беше приятелство още от първия ни разговор", пише Гейтс.

Заедно Гейтс и Бъфет стартират The Giving Pledge - филатропно движение на най-богатите хора в света, за да влагат голямата част от богатството си за благотворителност. В движението участват вече 200 души, включително Марк Зукърбърг, Маккензи Безос, Майкъл Блумбърг, Карл Икан, Илон Мъск, Стивън Шварцман и основателят на CNN Тед Търнър.

Благотворителната фондация на на Бил и Мелинда Гейтс The Gates Foundation, стана един от най-големите акционери на Berkshire Hathaway през 2018 г. Гейтс напусна борда на Berkshire (заедно с Microsoft) през 2020 г., за да се съсредоточи върху филантропията.