Традиционното годишно дарение на легендарния инвеститор Уорън Бъфет и слабо представящите се акции на конгломерата му Berkshire Hathaway му костваха три позиции в класацията на Bloomberg за най-богатите хора в света.

Вчера Оракула от Омаха дари 15,9 млн. акции от Bershire Hathaway на стойност $2,9 млрд., като така даренията от 2006 г. насам вече възлизат на над $37 млрд.

Бъфет вече е казвал, че ще дари над 99% от богатството си, като голямата част ще отиде във фондациите на Бил и Мелинда Гейтс; на починалата му съпруга Сюзан Томпсън Бъфет и тези на децата му.

Към днешна дата инвеститорът притежава $68,6 млрд. и се нарежда на осма позиция в Bloomberg Billionaires Index - най-ниската позиция от 2012 г., когато агенцията създава индекса. През юни той бе на пета позиция.През последните седмици 89-годишният милиардер бе изпреварен от Стив Болмър, бивш главен изпълнителен директор на Microsoft, както и от съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Пренареждането подчертава мощта на технологичните гиганти и богатството, което те донесоха на своите основатели и инвеститорите.

Вече шест от седемте най-богати хора на планетата дължат състоянието си на технологичния сектор, включително Джеф Безос, който забогатя с нови $68 млрд. от началото на годината.

Богатството на Болмър нараства благодарение на дела от 4%, който притежава в Microsoft. От 2014 г., когато той напусна борда, акциите на компанията поскъпнаха 5-кратно, като така Болмър вече притежава $76,5 млрд.