Закъсняващ полет, чакане с часове на летището в компанията на още 200-300 души не изглежда най-добрият сценарий за начало на ваканция. Но картинката може да изглежда още по-зле, ако човек не внимава за някои дребни и не толкова дребни свои думи или действия.

Дългогодишният служител на летището в Лос Анджелис Елиът Хестър разказва пред сайта LifeHacker точно за тези неща, които човек никога не трябва да казва и да прави, ако е на летището. Ето кои са те:

Нито дума за бомби, дори и на шега

Хестър разказва за скорошен случай, в който по време на проверката на пътник бил попитан дали в багажа си има опаковани течности, остри предмети или експлозиви. Той отвърнал на шега към спътниците си: "Опакова ли експлозивите?". И това му коствало кратък престой в полицията и един пропуснат полет.

Хестър допълва, че всеки служител е длъжен да докладва за всякакви макар и шеги в този дух дори да знае, че човекът отсреща не ги казва насериозно. "Така че просто отговорете с "не" на този въпрос без повече обяснения", казва той.

Отказ за отговор на зададен въпрос

Може да изглежда много досадно, но стюардите имат протокол, по който трябва да минат преди самолетът да излети. И това включва да проверят дали всички пътници са с колани и дали масичките пред тях са прибрани. Хестър разказва за случай, в който един от пътниците в самолет бил толкова мълчелив, че волно или неволно отказал да съдейства на стюардесата.

Тя го попитала дали ще затвори масичката пред себе си, но той нито отговорил, нито направил, каквото се искало от него. Така капитанът на самолета бил принуден да се върне обратно на изхода и въпросният пътник бил свален от борда.

Опити за прекарване на непозволени предмети през проверката

Всеки поне веднъж е попадал на проверката на някой пътник, който се е опитвал да премине проверката с нещо непозволено в багажа си. Това може да са остри предмети, напитки, козметични продукти в големи опаковки и какво ли още не. По-добре е човек да не опитва късмета си дали ще мине с тях, а просто да си спести главоболията.

Прекаляване с алкохола

Ако човек е изпил една чаша бира или вино преди полет, надали ще има някакъв проблем. Но в случай, че се опитва да мине проверките във видимо нетрезво състояние, това надали ще завърши добре. Много вероятно е в такъв случай да не се размире без арест.