Северна Корея определено не е много популярна, но за сметка на това е доста интересна дестинация. За пътуване до нея обаче човек не е достатъчно да си резервира билети, нощувки и да метне багажа си в куфара.

Заради това от платформата World Nomad дават своите съвети какво е най-важно да се има предвид при подготовката за такова пътуване.

"За ваша безопасност е добре да знаете, че ще бъдете наблюдавани през цялото време. Служителите по сигурността към правителството наблюдават отблизо какво точно правят и говорят чужденците, дошли в страната. Хотелските стаи могат да бъдат наблюдавани, а телефоните там - послушвани. Личните вещи в хотела също могат да бъдат претърсени", обясняват от сайта.

"В хотелите има достъп до международни телевизионни канали за чуждестранните посетители. Той обаче може да бъде ограничен при зараждането на някаква криза в страната. Напрежението на Корейския полуостров може да нарасне и в резултат може да бъде напълно ограничен достъпът до информация", обясняват още от платформата.

Северна Корея привлича хиляди туристи годишно. От къде са най-многобройните посетители?

Северна Корея привлича хиляди туристи годишно. От къде са най-многобройните посетители?

Разказват експерти от туроператорски фирми

Експертите съветват пътуващите в Северна Корея да бъдат бдителни и да спазват всички установени от режима норми. Пътуването на почти всички туристи там е организирано от местната Korean International Travel Company.

Нейните служители организират престоя, като не е безопасно човек сам да предприема пътувания вътре в страната. Това е възможно само с предварително планиран тур с екскурзовод.

"Свободното пътуване е забранено, така че не трябва да напускате хотела си сами без своя местен гид. Няма да ви бъде позволено да пътувате сами в градския транспорт, а и при такъв случай и двамата с вашия гид ще трябва да изтърпите наказание", се посочва още в публикацията.

Откъде идват парите на Северна Корея?

Откъде идват парите на Северна Корея?

Основните източници са четири

По отношение на достъпа в Северна Корея там не мога да влизат южнокорейци, а за граждани на Израел, САЩ, Великобритания и Япония има ограничения. Необходимо е предварително свързване с местна туристическа агенция, която да ви помогне да подготвите документите си и да се справите с всички останали изисквания.

"Когато пристигнете в Северна Корея, вашият гид ще вземе паспорта ви и ще го пази "от съображения за сигурност". Също така граничните служби могат да конфискуват мобилния ви телефон при пристигане и да ви го върнат при заминаването ви", обясняват експертите.

"Няма да имате достъп до никого и нищо, което не е включено в официалния план за обиколката ви. Няма да можете да видите как живеят обикновените севернокорейци", се казва още в статията.

Колко струва горивото в Северна Корея?

Колко струва горивото в Северна Корея?

Пекин спря доставките на бензин и дизел за Пхенян в края на миналия месец

"Винаги бъдете с вашия гид и никога не правете нещо, което ще привлече вниманието на местните хора към вас. Властите в Северна Корея може да ви глобят или арестуват за извършване на неразрешени валутни трансакции или за пазаруване в магазини, които не са разрешени за чужденци", става ясно от публикацията.

От World Nomad допълват, че туристите не могат да правят снимки, освен ако изрично не им е дадено разрешение за това.

Русия пуска интернет на Северна Корея

Русия пуска интернет на Северна Корея

Пхенян получава алтернативен достъп до дигиталната мрежа