В края на тази седмица се очаква властите в САЩ да забранят на гражданите си да пътуват в Северна Корея. Въпреки това туроператори твърдят, че изолираната азиатска държава всяка година привлича хиляди посетители. Кой обаче избира да прекара ваканцията си там?

По думите на генералния мениджър на китайската компания Koryo Tours Симон Кокеръл, която е един от основните организатори на пътувания до Северна Корея, туристите избрали тази нетрадиционна дестинация варират от студенти до пенсионери.

Пред CNBC той коментира, че честа практика е посетителите сами да организират ходенията си там.

От британския туроператор Lupine Tours, които също предлагат ходения в Северна Корея, грубо 75% от клиентите им за държавата са мъже.

В базата на Kotyo Tours американците и британците са 20% от клиентите им, а останалите са от северна и западна Европа, както и такива от Австралия и Канада, Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

"Пътуванията извън тези от Китай в момента достигат 4000 - 4500 на година, което е доста под резултата от 6000 през 2012 година", посочва Кокеръл.

По думите на експерта китайските посетители представляват 95 на сто от всички в Северна Корея. Според него по-голямата част от тях са богати китайски граждани, които ходят на еднодневни екскурзии в страната.