Представете си, че сте пътували до САЩ и сте забравили банкнота от 50 долара в джоба на сакото си, след което я намирате 30 години по-късно. В най-добрият случай това ще са отново 50 долара. В по-лошия и много по-възможен сценарий, банкнотата ще струва по-малко.

Нищо подобно обаче не можем да кажем за отлежалото уиски. В случай, че забравите за бутилка скоч, закупена преди 30 години, най-вероятно тя ще струва повече. А сега си представете какво би станало ако това е цяла бъчва и то от по-рядък вид уиски.

Именно такава изключително рядка бъчва с уиски от марката Macallan, оставена в склад на известната шотландска дестилерия за повече от тридесет години, беше закупена за близо $1,3 милиона по време на търг в САЩ. С това беше подобрен досегашният рекорд за бъчва с уиски, продадена на търг, съобщи онлайн порталът Whisky Hammer, който беше посредник при продажбата.

Най-голямата частна колекция уиски се продава за $4,5 милиона

Най-голямата частна колекция уиски се продава за $4,5 милиона

След 23 търга, проведени за две години

Най-любопитното в цялата история е, че бъчвата е стояла три десетилетия в склад просто, защото нейният собственик е забравил да си я вземе. Според Whisky Hammer продавачът на бъчвата Macallan е бил начинаещ в света на уискито и е заплатил $6500, за да напълни 374-литровата бъчва с едномалцов скоч през май 1988 година.

Той е бил емигрант в Шотландия и често е пътувал, поради което и забравил да вземе бъчвата, която случайно е отлежавала цели 34 години. Преди няколко месеца от дестилерията му се обаждат по телефона, напомнят му за бъчвата и буквално променят живота му във финансово изражение.