Да станеш милионер е тема табу, а да постигнеш такъв успех преди 30-годишна възраст, изглежда по-скоро като фантазия. За някои обаче е сбъдната мечта.

"На 21 напуснах университета, а на 30 бях милионер", пише Грант Кардон за Entrepreneur. Грант е автор на осем книги, тринадесет бизнес програми и е главен изпълнителен директор на седем частни компании. Forbes го нарича един от най- влиятелните бизнесмени в социалните мрежи в света.

Ето 10 стъпки, които според него ще ви направят богати:

1.Преследвайте парите

В днешно време не можете да придобиете лесно статут на милионер. Първата стъпка е да се съсредоточите върху увеличаването на доходите си, а след това да повтаряте тези стъпки. "Приходите ми бяха 3000 долара на месец, а девет години по-късно бяха 20 000 долара на месец. Започнете да контролирате разходите си и да търсите нови възможности за доходи", съветва Грант.

2.Не се хвалете, че имате пари

"Купих първия си луксозен часовник и по-скъпа кола едва когато видях, че бизнесът и инвестициите ми носеха сигурен поток от доходи. Когато станах милионер, все още карах Toyota Camry", казва той.

3. Спестете, за да инвестирате, не спестявайте, за да спестите

Единствената причина да спестите пари е за да ги инвестирате. Отделете тези пари в друга сметка и никога не използвайте, дори и при спешни случаи, съветва бизнесменът.

4. Избягвайте да изпадате в дългове

Взех пари назаем за кола, само защото знаех, че това може да увеличи доходите ми. Богатите хора използват дълга, за да привлекат инвестиции и да увеличат паричните си потоци. Бедните хора използват дълга, за да купуват неща, които правят богатите по-богати.

5. Определете приоритетите си

Милиони хора искат финансова независимост, но само тези, които я определят като приоритет, имат милиони. За да бъдеш богат и да останеш такъв, трябва да го превърнеш в свой приоритет.

6. Парите не спят

Парите не познават часовници, графици или ваканции. За да ги имате и вие не трябва да знаете какво означават тези неща. "Когато бях на 26 работех в магазин, който затваряше в 19 ч. Много често обаче оставах там до там до 23 ч., за да продавам още неща. Не трябва да бъдете нито най-умният, нито най-големият късметлия, просто трява да работите повече от всички останали, за да успеете", смята Грант.

7. Променете възгледите си

"Бях беден и знам, че е неприятно. Отървете се от всички мисли, че да си беден е по-добре, отколкото да си супербогаташ. Бил Гейтс каза следното: "Ако се родиш беден, това не е по твоя вина. Но ако умреш беден, си виновен само ти".

 8. Намерете милионер, който да ви бъде пример

Повечето от нас не са родени в семейства на богати хора и контактите и идеиите ни са много ограничени. "Проучих биографиите на много милионери и се опитвах да следвам стъпките, които те са правили през живота си. Проучете как някой милиардер е постигнал успеха си. Повечето богати хора са много щедри, когато става въпрос за това да споделят знанията си с останалите".

9. Уверете се, че инвестициите ви са добри

"Втората компания, която стартирах, изискваше инвестиция от 50 000 долара. Сега компанията ми изкарва същата сума всеки месец през последните десет години", казва той.

"Третата ми инвестиция беше в недвижими имоти, където започнах с 350 000 долара, което беше голяма част от това, което имах по онова време. Все още притежавам този имот и той продължава да ми осигурява доходи."

10. Стремете се към 10 милиона, а не 1 милион

"Най-голямата грешка, която направих, беше да не мисля мащабно. Това е най-голямата пречка пред успеха. Не слушайте хората, които казват, че сте алчни. Никога не се отказвайте и след като постигнете целта си, помогнете и на другите да поемат по вашия път".