В началото на кариерата си инвестиционният съветник Джон Д. Спуунър прекарва в офиса си няколко часа през уикенда. Това не е обичайна практика за компанията, в която работи. В съботите и неделите служебният паркинг е почти празен.

Но нещо друго му прави впечатление - че колите, паркирани там през уикендите са най-скъпите, най-висококачествените, най-мощните, които се продават.

В книгата си "Никой никога не ни каза: уроци за парите и живота за младите възрастни" Спуунър твърди, че от това може да се извлече ясен урок:

Ако искате добър живот за вас и вашето семейство, се налага да правите компромиси. Един от тях може да бъде, че трябва да се явите на работа, когато никой друг не е там. Никой не ви вижда. С изключение на самите вие. Защото вие сте тези, които трябва да отидете и да работите.

Спуунър често чува младите възрастни да говорят за желание за баланс между професионалния и личния живот. Докато това е възможно, няма да забогатеете. 

Снимка 317324

Източник: iStock

"Това, което ще се окаже в реалния свят, ако се стремите към този баланс, е че вие почти никога няма да бъдете икономически свободни", предупреждава инвеститорът.

Той споделя, че почти всичките милиардери, които познава, са изцяло посветени на кариерата си. Те не се интересуват от теб или от някой друг, нито от жени, деца или приятели толкова, колкото се интересуват от преследването на целта си.

Разбира се, не е нужно да работите през уикендите. "Можете да изберете други пътища, по-прости. Но рано или късно, най-големият проблем в дългосрочен план са парите, и по-скоро липсата на такива", казва Спуунър.

Така че, преди да изберете варианта, който ви дава най-много свободно време, огледайте се от какво бихте могли да се откажете.

Джон Д. Спуунър е един от 100-те най-добри финансови съветници в Америка. Книгата му "Никой никога не ни каза: уроци за парите и живота за младите възрастни" е определяна като наръчник на "новото поколение" за управление на живота и парите в съвременната икономика. Тя предоставя съвети как да станем професионалисти, как да се справим с финансовите предизвикателства и дава рецепта за себеопознаване и себеутвърждаване.