Съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс носеше короната на най-богатият човек в свет, преди тази титла да му бъде отнета от основателя на компанията за електронна търговия Amazon Джеф Безос.

Въпреки това той продължава да заема своето място в каймата на световния елит по отношение на богатството. Има защо: Гейтс изкарва около 10,95 милиона долара на ден или по 117 долара на секунда. За сравнение един обикновен човек печели около 2,7 милиона долара през живота си, според сайта за обяви за кариерно равитие Zippia. Гейтс печели приблизително три - четири пъти над тази сума за един ден, което подсказва размера на финансовите му ресурси, пише Yahoo Finance.

Според други източници печалбата на Гейтс все пак не е толкова огромна, като се посочва по-ниска цифра от приблизително 7,6 милиона долара на ден.

Въпреки че Гейтс е най-известен с Microsoft, той е натрупал състояние, надхвърлящо стойността на акциите му в Microsoft и малка част от финансите му се дължат на компанията. Откакто Гейтс и Пол Алън основават Microsoft през 1975 г., компанията доминира на много технологични пазари, постигайки пазарна капитализация от над 1 трилион долара до 2019 г. Според източници около 12,5% от нетното състояние на Гейтс идва от Microsoft.

Гейтс загуби няколко милиона, след като купи акции в най-голямата пивоварна в света

Гейтс загуби няколко милиона, след като купи акции в най-голямата пивоварна в света

Милиардерът се фокусира върху инвестирането в частни корпорации и публично търгувани компании

Богатството му идва и от инвестиции в недвижими имоти, включително имението, което е и негов дом Xanadu 2.0 за 127 милиона долара във Вашингтон и Rancho Paseana в Калифорния за 18 милиона долара. Гейтс има инвестиции чрез неговата фирма Cascade, която държи дялове в луксозни хотели и други предприятия.

Като известен филантроп голяма част от печалбите на Гейтс отиват за благотворителни дейности, главно чрез фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", която основа с бившата си съпруга Мелинда. През 2023 г. фондацията дари 8,3 милиарда долара за борба с бедността, болестите и неравенството, с 15% повече от миналата година.