Седмият най-богат човек в света според списъка на Forbes 2023 Бил Гейст изгуби милиони долари от една от последните си инвестиции.

Богатството на Гейст се дължи основно на Microsoft Corp., която той основа и ръководи в продължение на десетилетия, преди да се пенсионира през 2008 г. Оттогава той се фокусира върху инвестирането в частни корпорации и публично търгувани компании.

През фискалното второ тримесечие на 2023 г. Гейтс е закупил над 1,7 милиона акции на Anheuser-Busch - производител на популярни марки бира. Сред продуктите му е и популярната марка Corona. Седалището на компанията е в Брюксел. Anheuser-Busch InBev е най-голямата пивоварна в света и една от най-големите компании за алкохол в света.

Как се стига до загубата:

Инвестиционният фонд на Бил Гейтс купи 1,7 милиона акции на Anheuser-Busch InBev, след като компанията преживя няколко месеца на противоречия и спад на цените на акциите. Фондът на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс купил акциите, оценени на около 95 милиона долара, през последното тримесечие, според декларация на SEC.

През последните няколко месеца Anheuser-Busch InBev разпалва спорове след като нае транссексуален инфлуенсър и медийна звезда Дилън Мълвани, за да рекламира Bud Light в Instagram. Това доведе до влошаване на популярността на белгийската пивоварна в САЩ, като много видни личности призоваха за бойкот на напитката Bud Light.

Представянето на Anheuser-Busch InBev през 2023-а

Приходите на AB InBev в САЩ през второто тримесечие се сринаха с 10,5%, заради намаляващия обем на продажбите на Bud Light. Основната печалба на компанията спадна с 28,2%, докато общият обем на продажбите се срина с 1,4% в световен мащаб на годишна база през последното тримесечие.

И все пак диброто глобално присъствие на компанията успява да компенсира загубите от САЩ. Общите й приходи се повишиха със 7,2% през годината.

AB InBev имаше за цел да се дистанцира от публикацията на Дилън Мълвани в социалните мрежи след спора, който също беше отблъскващ за много хора.