През изминалата година руската инвестиционна схема "Двигателите на Дуюнов" на Solargroup ("Соларгруп") създаде доста работа на институциите в Република Северна Македония. През август 2023 г. Комисията по сигурността и борсите на съседската ни държава излезе с предупреждение, че начинът, по който "колективното инвестиране" е дефинирано от "Соларгруп", предполага дизайн на понци схема.

В социалните медии се появиха призиви за инвестиране в компанията "Соларгруп", която според представянето й разработва "превъзходен, икономичен и мощен" електрически двигател, който трябва да започне производство от септември 2023 година.

"Соларгруп", регистрирана във Вануату (малка страна, състояща се от островен архипелаг в южната част на Тихия океан), има дял от собствеността в компанията "Совелмаш", която от своя страна оперира и работи в Русия.

В съобщенията македонските граждани са поканени да инвестират и закупят дялове в компанията, директно през сайта на "Соларгруп".

Съгласно македонското законодателство, т.е. съгласно член 14, параграф (1) от Закона за валутните операции, македонските граждани могат да се регистрират, да извършват плащания и да търгуват с ценни книжа в чужбина само чрез упълномощен участник на пазара на ценни книжа или чрез упълномощен участник в чуждестранна фондова борса или организиран пазар на ценни книжа. Директната инвестиция в компанията "Соларгруп", както я наричат ​​в социалните мрежи, не е законосъобразна и не подлежи на нормативна правна защита.

Жертвите на най-голямата Понци схема в света скоро ще си върнат парите

Жертвите на най-голямата Понци схема в света скоро ще си върнат парите

Чрез нестандартен метод адвокат успява да върне 70% от тях досега - и няма намерение да се отказва

Според упълномощения македонски борсов и инвестиционен регулатор, Комисията по ценни книжа, в чуждестранни ценни книжа, по силата на закона, гражданите на РСМ, които живеят в страната, могат да инвестират само чрез посредничеството на местен упълномощен участник на пазара на ценни книжа (брокерска къща или упълномощена банка) или подходящ чуждестранен упълномощен участник на пазара.

Комисията по ценните книжа и борсите прие и Инструкция за начина на работа с ценни книжа за брокерски къщи и упълномощени банки извън Република Северна Македония, която предписва начина, по който брокерските къщи и банките предлагат услуги за получаване и прехвърляне на нареждания за търговия с ценни книжа от външни пазари.

Компанията "Соларгруп", която е миноритарен собственик на компанията "Совелмаш", не е регистрирана в Русия, а във Вануату, което поражда допълнителни съмнения относно надеждността на инвестицията и целия процес, отбелязват местнии медии, позовавайки се на съобщението на регулатора.

Освен това купувачите на акции на Solargroup, според техния уебсайт, получават само инвестиционен договор и персонален сертификат, който трябва да защитава тяхната инвестиция. Въпреки това, както посочват от Комисията по ценните книжа, такъв сертификат, издаден от дружеството, не е предмет на регламентирана правна закрила в страната.

Президентът на Световната банка нарече криптовалутите "Понци схема"

Президентът на Световната банка нарече криптовалутите "Понци схема"

Ким обаче казва, че блокчейн технологията има място в днешния свят

От първоначалната проверка на уебсайта и според начина на предлагане на "колективна инвестиция", първоначалните индикации, според Комисията по ценните книжа и борсите водят до проектирана "понзи" схема, включително насърчаване на инвеститорите да набират нови инвеститори в схемата чрез система за възнаграждение, което може да подведе гражданите относно законността на предлаганата инвестиция.

Също така, тъй като компанията "Соларгруп" оперира на територията на Руската федерация, чрез инвестицията в "Совелмаш" се отварят допълнителни въпросителни по отношение на международните санкции срещу Русия. Регулаторът подчертава, че няма изрични забрани за инвестиране в руски компании, но все пак препоръчва повишено внимание.

НОИ разби най-мащабната в историята си схема за източване на пенсии

НОИ разби най-мащабната в историята си схема за източване на пенсии

Замесени са държавни фирми

Няма изрична забрана за инвестиране в руски компании, но като се има предвид, че страната ни в Русия е със статут на вражеска страна, остава несигурно дали е възможно да се върнат средствата от всяка сделка за покупко-продажба, поради което Комисията призовава за предпазливост от страна на инвеститорите.

Сайтът "Двигателите на Дуюнов" има и версия на български

От презентацията на проекта става ясно, че инвеститорите са подканени да се превърнат в съсобственици на единственото предприятие в света, което разработва иновационни електродвигатели с комбинирани намотки.

Инвестиционните дялове на "Соларгруп" ще бъдат разменени за акции на АО "Совелмаш", а инвеститорите ще могат да получават доходи от акциите си.

Според представянето на проекта 50% от печалбата на "Совелмаш", която е насочена към изплащане на дивиденти, ще бъде разпределена между инвеститорите според техния дял в компанията. Планира се дивидентите да се изплащат веднъж годишно, когато компанията започне да разработва електродвигатели по поръчка.

Представена е и възможност да се печелят пари от продажбата на акции.

"Сега купувате дялове за много по-малко, отколкото ще струват по-късно. "Совелмаш" вече значително увеличи стойността си в сравнение със старта на проекта. Когато компанията изгради инжинеринговия център, изкупи земята под него, продължи да развива и реализира своите технологии, нейните активи ще скочат в цената. И вие ще можете да продадете акциите си за много повече от първоначалната им стойност", пише на сайта на компанията.

Чък Норис подкрепи тази крипто схема... и вложителите "изгоряха" с 1,3 милиарда долара

Чък Норис подкрепи тази крипто схема... и вложителите "изгоряха" с 1,3 милиарда долара

HyperVerse имаше фалшив бизнес модел, фалшиви инфлуенсъри и... фалшив директор

Проектът на "Соларгруп"

За комерсиализацията на технологията "Славянка" на световния пазар е планирано изграждането на проектно-технологично бюро. Според компанията в него екипът на инженер Димитрий Александрович Дуюнов ще разработва електрически двигатели с технологията "Славянка" - с всякаква сложност, за различни области на приложение, според нуждите на клиента.

Информацията на сайта на "Соларгруп" информира потенциалните инвеститори, че клиентите на иновационния център ще бъдат производители на електрически превозни средства, металообработващи машини и оборудване, домакински уреди, фабрики, военни, авиационни и промишлени предприятия. Като Екипът на "Совелмаш" ще може да разработи електрически двигатели за всяка индустрия.

"Средната цена на услугите за разработка на двигатели е от 30 милиона долара и зависи от предназначението, размерите и сложността на продукта. "Совелмаш" може да изпълнява до 3 такива поръчки годишно", пише още на сайта на компанията.