Преди десетилетие Бърнард Мадоф бе арестуван заради най-голямата Понци схема в света. Днес, десет години по-късно, тежката борба за възстановяване на парите на жертвите все още продължа - и учудва и експерти, и самите инвеститори, пише Bloomberg.

Макар че никой няма да получи фантомните печалби, които Мадоф твърдеше, че прави, средствата, които бяха депозирани от негови клиенти са основната цел на Ървинг Пикард, адвокат от Ню Йорк. Досега той е възстановил цели $13,3 милиарда - или около 70 процента от доказаните средства, вложени от инвеститори - като съди тези, които са спечелили от схемата. И Пикард се е прицелил към още милиарди.

"Този тип възстановяване на средства е необикновен и нетипичен", казва Кети Базоян Фелпс, адвокат, специализирала в дела за фалити. Възстановяването на средства от Понци схеми обикновено достигат между 5 и 30 процента и множеството жертви не получават нищо.

Измамата на Мадоф изтри $19 милиарда, които богати инвеститори, благотворителни организации и звезди бяха доверили още от 70-те години на миналия век. В продължение на години той е изменял клиентските сметки с фалшиви търговски операции и $45 милиарда несъществуващи печалби. Всичко това продължи до 2008 г., когато финансовата криза разкри измамата и доведе до колапса на компанията му.

Когато Мадоф бе арестуват на 11 декември 2008 г., сривът на фирмата засегна около 4 800 клиенти. Самият той се призна за виновен и излежава присъда от 150 години лишаване от свобода. И двамата му синове са мъртви - единият се обеси, а другият почина от раково заболяване. Правителството позволи на съпругата му Рут да запази $2,5 милиона и тя сега живее в Кънектикът под наем.

"Това бе най-голямата, най-дълго продължилата и една от най-сложните измами на всички времена, затова не е и изненадващо, че процесът отнема толкова много време", казва Матю Шварц, бивш федерален прокурор, който е работил по случая. Пикард "наистина възстанови неочаквано голямо количество пари на жертвите", допълни той.

След първоначалния хаос около ареста, Пикард започва да следва проста формула, за да възстанови средствата на жертвите: започва да съди тези, които са изтеглили повече пари, отколкото са внесли. Стратегията е спорна, но в крайна сметка получи благословията на съда. Делата се водят на базата на документи, достатъчни да запълнят огромен склад.

Инвеститорите с по-малко загубени пари получават средствата си по-бързо. Към момента около 1 400 жертви, които са вложили $1,38 милиона или по-малко, вече са получили всичките си средства обратно.

Инвеститорите, които не са били клиенти на Мадоф, но са инвестирали в схемата му чрез трети фондове, няма да имат такъв късмет. Сред тях е и компания, собственост на братята-милиардери Чарлз и Дейвид Кох, която е загубила $21,5 милиона.