"Крипто" и "измама" по никакъв начин не е задължително да присъстват в едно изречение, но когато това е факт, то говорим винаги за сложна схема с много потърпевши и огромна сума пари, отишла в джоба на мошениците.

В класически пример се превръща т.нар крипто хедж фонд HyperVerse, който завлече хиляди с над 1 млрд. долара - след като преди това си беше "напазарувал" подкрепата на известни личности.

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Когато знаеш как да инвестираш

Пирамидата, разследвана от австралийската редакция на "Гардиън", работи по относително познат начин. Инвеститорите си купуват "членство" с минимална доходност от 0,5% на ден и 300% за 600 дни. Допълнителен бонус има за тези, които реинвестират парите си или доведат нови членове.

Схемата е "подсладена" с характерните за подобни начинания гръмки изказвания за нова технологична епоха със силата на крипто и метавселените, в която HyperVerse ще осигурява безусловен базов доход.

Водещи крипто компании са обвинени в измами за $1 милиард

Водещи крипто компании са обвинени в измами за $1 милиард

Поредното дело, след краха на FTX

За набирането на "шарани" спомагат още две неща. Първото е харизматичният изпълнителен директор Стивън Рийс Люис, който идва с визитката на професионалист от Goldman Sachs, създал след това компания за уеб разработки, продадена на Adobe и развиващ стартъпи - при това с елитно образование от Лийдс и Кембридж.

Снимка 648143

Във видео послания при представянето му през 2021 г. известни личности като актьора Чък Норис и съоснователя на Apple Стив Возняк заявяват своята подкрепа за HyperVerse. "Със Стивън начело, HyperVerse ще е лидер в сферата на метавселените", заявява екшън героят.

През юни 2022 г. балонът се пука. HyperVerse спира да плаща на инвеститорите, а Рийс Люис изчезва от социалните мрежи. Потребители изразяват все по-сериозни съмнения в неговото съществуване.

Малко след това таблоидът Daily Mirror установява, че звездите от видео посланията не познават Рийс Люис. Те всички са регистрирани в платформата Cameo, която позволява на всеки с нужните средства да поръча на известна личност да прочете написано от него послание - било то за рожден ден или за маркетинг видео.

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Мнението на председателя на SEC Гари Генслер

"Гардиън" тръгва по следите на изпълнителния директор. Оказва се, че нито университетите, нито компаниите от неговото CV са чували за него.

Двете реални личности, свързани с HyperVerse са австралийският предпиремач Сам Лий и бизнес партньорът му Райън Шу. Тяхната компания HyperTech стоеше официално зад инфраструктурата на фонда, но пред медиите отричат да са го контролирали. В момента те са разследвани заради провала на собствената си крипто компания - Blockchain Global, която дължи милиони на кредиторите си.

Изводът от целия сюжет е, че когато нещо в сферата на инвестициите звучи твърде хубаво, за да е истина, вероятно то просто не е истина. Даже и да го рекламира Чък Норис.