Испания обикновено се смята за дестинация за пътуване на разумни цени, испанският остров Ибиса обаче отдавна е известен като мястото за почивка на хайлайфа.

"След 23 години в Ню Йорк, мога да го сравня само с Хамптънс в разгара на сезона", пише Бен Пундоле, консултант по луксозни хотели и дългогодишен посетител на Ибиса, в имейл до CNBC.

"Ибиса е много скъпа, винаги е била скъпа. Но хората са готови да плащат", казва той.

Снимка 581198

Нарастващите цени

Докато през 60-те години хипитата бяха привлечени от Ибиса заради слуховете за нейните "магнетични" вибрации, може би днес британско-австралийският легендарен хотелиер Тони Пайк постави острова на картата, когато отвори хотел Pikes, сега известен като Pikes Ibiza, през 1980 г. Малкият хотел превърна 500-годишното имение на хълмовете в убежище за партита.

Богатите и известни приятели на Пайк, като Фреди Меркюри, Джордж Майкъл и Кайли Миноуг, са отсядали в хотела. Имението все още е място, което привлича тълпи в стаите, ресторанта и на дансинга.

От 1 юли морето в Гърция поскъпва

От 1 юли морето в Гърция поскъпва

Всяка седмица кафето в Гърция е с по-високи цени

През 80-те години на миналия век се появиха и клубове като Amnesia, Space (сега дом на Hi Ibiza) и Pacha, като последният в момента таксува 13 евро ($13) за кенче Coca-Cola. Оттогава бяха отворени още клубове, включително третият Ushuaia, който беше обявен за най-добрият клуб в света през 2019 г. от Международната асоциация за нощен живот.

Голямото откриване в Pacha Ibiza

Източник: Getty Images

Голямото откриване в Pacha Ibiza

Ресторанти, клубове, ваканционни жилища под наем и таксита са повишили значително цените тази година, каза Пундоле.

"Това е остров, сезонно е, предприятията компенсират две години пропуснати приходи, има проблеми с веригата за доставки и задържаното търсене е огромно", каза той.

Всъщност броят на туристите, посетили Балеарските острови, е нараснал с 300% на годишна база през май, според Националния статистически институт на Испания.

Кои чуждестранни туристи имат най-голям интерес към почивка във Варна

Кои чуждестранни туристи имат най-голям интерес към почивка във Варна

Във водите край Варна ще има около 50 туристически плавателни съда

"Утвърден блясък"

Репутацията на Ибиса като луксозна дестинация се е развила в продължение на няколко десетилетия, каза Каролин Адисън от компанията за луксозни пътувания Black Tomato. "Има този вид... установен блясък", каза тя пред CNBC.

Пътуване с шест нощувки, организирано от Black Tomato, започва от около £6100 ($7260) на човек и включва настаняване в хотел със закуска и еднодневна обиколка с частна яхта (цената не включва самолетните билети).

Six Senses Ibiza е популярна сред клиентите на Black Tomato, каза Адисън. Луксозният хотел обяви добавянето на 19 частни резиденции и две "имения" през юни.

Именията струват около 16 000 долара на вечер през лятото, според уебсайта на хотела. Гостите имат достъп до СПА център, детски клуб и ежедневни дейности като каране на каяк и скокове от скали.

Също така новост в Six Senses тази година е Beach Caves, място с ресторант, място за музика на живо, звукозаписно студио и шест апартамента с много големи легла, близо до град Портинаткс на северния бряг на Ибиса. Апартаментите в Beach Caves започват от 1565 евро на вечер през лятото.

Тази година групата за луксозни хотели Mandarin Oriental пое управлението на Tagomago, частен остров край източното крайбрежие на Ибиса. Целият остров може да се наеме за около 30 000 евро на вечер през високия сезон, което включва частна вила, готвач, портиер, иконом, домакин на вила и капитан на яхта, според промоционална брошура.

Лука Финарди, оперативен директор на Mandarin Oriental Exclusive Homes, каза, че клиентелата на Tagomago се състои от "разнообразие от хора от висок клас от цял ​​свят".

Запитан защо Ибиса е толкова скъпа, Финарди казва, че островът е популярен сред богатите туристи, които искат комбинация от "красива природа, висококачествени ресторанти и барове, шикозно пазаруване и оживен нощен живот".

С 200-300 лева по-скъпа ще излезе едноседмична почивка на българското Черноморие това лято

С 200-300 лева по-скъпа ще излезе едноседмична почивка на българското Черноморие това лято

Очакват се да изберат почивка по родните плажове

"Също така предлага прекрасни зони, където гостите могат да намерят тихи кътчета, за да избягат от тълпите", каза той. "Това придава стойност за хората, които търсят тези преживявания."

В A.M.A Selections, сайт за резервации на луксозни жилища, който стартира през юни, средната цена на 10-дневен престой във вила на Ибиса е около 26 500 евро, според съоснователя Мариек Анселме. Повечето клиенти добавят услуги като кино изживявания - които започват от 500 евро на прожекция - както и частни готвачи, класове по йога и спа процедури.

"Островът е в състояние да постигне баланс между автентичен, бохо чар с луксозни предложения, популярни сред ВИП персони и богати пътешественици", каза още Анселме.