Едва ли има много хора, които да не са чували поне името Арнолд Шварценегер. Коронован за Мистър Вселена четири пъти а впоследствие 7 пъти "Мистър Олимпия", завладява Холивуд и печели най-високия политически пост в Калифорния. Шварценегер може да учебник за това как славата се превръща в богатство. Състоянието на 76-годишния мъж сега е 1 милиард долара. според оценки на Forbes.

Ето как стана това?

Арнолд Шварценегер е роден в бедно семейство в малкото австрийско село Тал с население 2500 души. Днес той има приблизително 1,4 милиарда долара. Но Шварценегер пое по различен път към богатството, който идва предимно от интелигентно инвестиране, а не само от актьорство.

Премества се в САЩ през 1968 г. и първоначално се иска да си осигури роли заради силния си акцент. Участва в около 50 филма, които направиха 5,5 милиарда долара в боксофиса. Той прибра около 500 милиона долара от филмите си, според оценки на Forbes, отчасти благодарение на начина, по който сключва сделките си. Когато ръководителите на студиото се поколебаха да направят първата му комедия "Близнаци", в която участва и Дани Девито, Шварценегер отказва хонорар, като вместо това прибра в джоба си близо 20% от брутните приходи. Филмът от 1988 г. се превърна в блокбъстър и в крайна сметка звездата спечели над 35 милиона долара, много повече, отколкото би получил от хонорара.

Той спечели още милиони от одобрения на продукти и реклами, като епизодичната му роля "Agent State Farm" (2024 г.). Но според оценките на Forbes около 65% от всичките му приходи от тези занимания отиват за данъци и такси, като плащане на неговия агент, мениджър, адвокат и други, оставяйки му близо 170 милиона долара след данъци. Той се отказа от още 200 милиона долара от доходите на Холивуд, за да служи като губернатор на Калифорния от 2003 до 2011 г.

Тези, които го познават най-добре, изтъкват една от най-големите причини за финансовия му успех: Шварценегер винаги е имал здравословен апетит за риск. "Исках големи инвестиции, които са интересни, креативни и различни", пише милиардерът в книгата си Total Recall. "Консервативните залози - тези, които биха генерирали 4 процента годишно, не ме интересуват."

Разводът му с бившата водеща на новини и наследник на Кенеди Мария Шрайвър беше финализиран през 2021 г. Въпреки че условията на развода не бяха оповестени публично се смята, че двойката не е имала предбрачен договор и е разделила активите си 50/50, според закона на Калифорния. Ако бяха сключили предбрачно споразумение, Шварценегер можеше да има почти двойно повече от това, което е днес.

Джеф Безос е печелил по $7,9 милиона на час през 2023 година

Джеф Безос е печелил по $7,9 милиона на час през 2023 година

Може да се каже, че Безос печели над средния доход през целия живот на обикновен американец

Човекът, който струва 200 милиона долара

Една от най-добре платените и продуктивни холивудски звезди на всички времена Арнолд Шварценегер е направил 13 филма с надхвърлящи приходи от 200 милиона долара в бокс офис за три десетилетия.

От самото начало Шварценегер влага парите си в работа. Малко след като пристига в Калифорния през 1968 г., той използва бодибилдинга си, заедно с допълнителни доходи от страничните си занимания - бизнес за поръчки по пощата, продаващ брошури за фитнес и т.н. Той твърди, че е бил милионер, преди да получи големи филмови роли през 70-те години.

Оттогава Шварценегер налива парите си в търговски имоти, частен капитал и акции. Той е основателят на Main Street Advisors, която неговият дългогодишен финансов съветник Пол Уочтър откри през 1997 г. с единствената цел да помогне на филмовата звезда да управлява парите си. (Оттогава фирмата се разшири, за да консултира известни личности като ЛеБрон Джеймс и Били Айлиш).

Още от по-големите му инвестиции в недвижими имоти включват преустройство на цял блок в Санта Моника, който след това продаде през 2006 г. Той купи търговска сграда с 21 600 квадратни метра в първокласния Венис Бийч за приблизително 12 милиона долара през 1980 г., която продаде през 2013 г. за поне пъти над тази сума. Преди това той притежаваше значителен дял в Waldorf Astoria Hotel в Бевърли Хилс.

Негов ключов съветник е Уорън Бъфет от Berkshire Hathaway, когото актьорът й се описа като "най-великия инвеститор някога". То запознава с него в края на 90-те години на миналия век и по-късно Бъфет е икономически съветник в кампанията на Шварценегер. Съвсем наскоро, в интервю от 2021 г. за New York Times, Шварценегер цитира "Оракула от Омаха" като причина, поради която не би инвестирал в биткойн или други криптовалути: "Аз съм като Уорън Бъфет. Не инвестирам в неща, които не разбирам."

Шварценегер инвестира в някои от най-известните марки на Америка. Той залага на Starbucks през 90-те години на миналия век и все още притежава акции в кафе гиганта. Други акции, в които той е имал дялове в даден момент, са на Google, Beyond Meat, AMC и YES Network.

Някога най-богатата жена в Африка Изабел душ Сантуш има замразени активи за $734 милиона

Някога най-богатата жена в Африка Изабел душ Сантуш има замразени активи за $734 милиона

Тя и нейната холдингова компания Unitel International Holdings BV бяха съдени от телекомуникационната Unitel

Една от "по-креативните" е известната покупка от Шварценегер на Боинг 747 за 130 милиона долара, който след това той заема обратно на Singapore Airlines. Актьорът заложи около 10 милиона долара предварително. Спечелил е пари от сделката, но признава, че това не е бил "огромният удар".

В допълнение към инвестициите си в недвижими имоти и капитал, Шварценегер продължава да притежава няколко бизнеса: филмова и продуцентска компания Oak Productions, Fitness Publications Inc и холдингова компания за филми и търговски марки Pumping Iron America. Неговото шарено инвестиционно портфолио също включва Арнолд Спорт Фестивал, тридневна конвенция за бодибилдинг и сила, която се провежда в Кълъмбъс, както и в Мадрид, Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка. Той също така притежава лични недвижими имоти на стойност около 40 милиона долара, включително хижа в Сън Вали, Айдахо и имение със седем спални в Брентуд, Калифорния.