Докато епидемията от коронавирус застрашава пазари, индустрии и цели икономики, тримата основатели на компания, която произвежда респиратори, забогатяват с бързи темпове. Причината е, че тези апарати са жизненоважни за лечението на пациенти с COVID-19 със затруднения в дишането.

Акциите на базираната в китайския град Шънджъ компания Mindray Bio-Medical Electronics са поскъпнал с 41% в резултат на пика в търсенето на респиратори. Така основателите на производителя са успели да добавят общо 7,3 милиарда долара към богатството си от началото на годината, пише Bloomberg.

Председателят на дружеството Ли Шитин, който е живее в Сингапур и е най-богатият човек там, е забогатял с 3,7 милиарда долара. Така неговото общо състояние достига до 12,7 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

По ръста на своето богатство той се нарежда до имена като Джеф Безос и Бил Гейтс, които за същия период са успели да добавят 3,4 и 15,3 милиарда долара към състоянието си.

Докато компании, като Ford и General Motors бързат да адаптират производството си, така че да започнат да правят респиратори, които да намалят дефицита на тези стоки, от Mindray изчисляват, че към момента глобалното търсене е 10 пъти по-голямо от наличните апарати в болниците.

Китайската компания произвежда по 3000 респиратора на месец. От нейното ръководство посочват, че поръчките от Европа са скочили драстично, като първата по-мащабна поръчка е била за 10 000 такива от Италия.