Не са много главните изпълнителни директори, които могат да се похвалят, че са имали по-голяма заплата от изпълнителния директор на Apple Тим Кук (възнаграждение от 99 милиона долара за 2022- ра година).

В действителност има само девет шефове на компании, които могат да се похвалят със заплата по-висока от 100 милиона долара годишно. Някои са големи имена, като изпълнителният директор на Blackstone Стивън Шварцман (253 милиона долара), които оглавява списъка, главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай (216 милиона долара) и главният изпълнителен директор на Hertz Стивън Шер (182 милиона долара), пише Fortune, цитирайки Wall Street Journal. Данните са от аналитичната компания C-Suite Comp.

Но едно от имената в този кратък списък се откроява е това е Киви Камара - 39-годишният основател и главен изпълнителен директор на американската компания CS Disco. Камара е получил почти 110 милиона долара заплата миналата година. Компанията е оценена за малко над 500 милиона долара, а за сравнение Apple затвори пазарна капитализация от 3 трилиона долара преди седмица.

Размерът на заплатата е внушителен, като имаме предвид, че имаше значителен скок в заплащането за основателя, който р получил само 1 милион долара през 2021 г., според Wall Street Journal.

Кой е Киви Камара?

Снимка 625408

Източник: csdisco.com

Роден е във Филипините, но се мести в САЩ като дете. Камара е най-младият възпитаник на Юридическия факултет в Харвард, получавайки своята докторска степен по право на 19-годишна възраст през 2004 г.

По-късно той основава адвокатска кантора, която работи безвъзмездно (Camara & Sibley).

За компанията CS Disco?

Основана от Camara през 2013 г., CS Disco предлага нови технологии, като изкуствен интелект и облачни изчисления на адвокати и адвокатски кантори. Според уебсайта на компанията услугите са насочени към това да помагат на "адвокатите да прекарват времето си в това, което е най-важно: осигуряване на справедливост за своите клиенти и спечелване на най-важните спорове".

Компанията дебютира на Нюйоркската фондова борса през юли 2021 г. Акциите на CS Disco се представят слабо. Цената на акциите на компанията достигна своя връх от 65 долара през септември 2021 г., но оттогава паднаха с 87%, достигайки 8 долара към днешна дата.

CS Disco отчете 135,2 милиона долара приходи през фискалната си 2022 година, но и нетна загуба от 70,8 милиона долара, спрямо нетна загуба от 24,3 милиона долара през предходната година.

Все пак по-малко изпълнителни директори надминават прага от 100 милиона долара през 2022 г., отколкото през предходната година. Над 20 изпълнителни директори са взели над 100 милиона долара през 2021 г., отбелязва C-Suite Comp.

Акционерите и инвеститорите започват да гледат скептично на заплатите на шефовете. През юни акционерите на Netflix гласуваха против пакет от заплати за изпълнителния директор Тед Сарандос, който комбинира заплата от 3 милиона долара, 20 милиона долара в акции и възможен бонус до 17 милиона долара.