Замисляли ли сте се кой притежава най-големия и съответно най-скъпия диамант в света? Това кралицата на Великобритания - Нейно Величество Елизабет Втора. Или по-точно казано - диамантът е собственост на Обединеното кралство. Камъкът се казва "Кулинан" и части от него красят английската корона и кралския скиптър.

Невероятната история на диаманта

Той е открит на 26 януари 1905 година в рудника "Премиер" в Южна Африка и получава названието "Кулинан", заради името на собственика на рудника, в който е намерен - Томас Кулинан.

Историята на откритието на най-големия диамант в света наистина е невероятна. Управителят на рудника - Фредерик Уелс, правел вечерен обход, когато нещо просветнало на погледа му. Оглеждайки се откъде идва проблясъкът, той забелязал нещо светещо върху кариера, намираща се на 9 метра от него.

The Enigma: Черен диамант на милиарди години бе продаден за $4,3 милиона

The Enigma: Черен диамант на милиарди години бе продаден за $4,3 милиона

Смята се, че камъкът идва от Космоса

Именно там се натъква на камъка с внушителните размери 10х6,5х5 сантиметра. По-късно се оказва, че диамантът тежи 621,2 грама и е 3 106 карата. Сивобял на цвят, той се отличавал от жълтеникавите диаманти, намирани в Африка.

Дълго време диамантът е бил съхраняван в автентичния си вид в банка в Йоханесбург. През 1907 година, срещу 150 000 фунта стерлинги става притежание на Трансвалската република и бил поднесен като подарък на английския крал Едуард VII, след примирието-финал на Англо-бурската война.

Любопитен факт е, че крал Едуард не харесал диаманта. Нещо повече, дори го нарекъл "невзрачно стъкълце" и наредил да го разбият на части. За целта го дават на нидерландския ювелир Йозеф Аскор, който е трябвало да прецени как може да стане това, разбира се, с възможно най-малко щети за диаманта.

В продължение на 4 години Аскор се занимава с тази специална задача. През 1912 година той успява да раздели "Кулинан" на 105 брилянта - 2 големи, 7 средни и 96 малки парчета.

Най-големият бил кръстен "Кулинан -I"и послужил за украса на скиптъра на крал Едуард VII. "Кулинан-II" пък украсил короната на Британската империя. И двете реликви се съхраняват до днес в двореца Tower of London и са собственост на британската кралица.

Рядък син диамант, продаден за $40 милиона, стана един от най-скъпите необработени скъпоценни камъни

Рядък син диамант, продаден за $40 милиона, стана един от най-скъпите необработени скъпоценни камъни

Той струва повече от 1 милион долара за карат