Наличието на голям частен басейн към къщата в много страни в света отдавна се смята за един от признаците на материално благополучие. Някои от частните басейни обаче, се отличават със своя дизайн, украса, местоположение, и разбира се, висока стойност.

Плувният басейн на Лев Левиев в личната му резиденция, Великобритания

Израелският милиардер Лев Левиев има недвижими имоти в различни градове и страни по света, но една от най-респектиращите му резиденции се намира в Лондон. За "украшението" на тази наистина помпозна сграда се счита плувният басейн, чиято стойност се оценява от експерти на няколко милиона долара.

Колонадата от бял мрамор и златна украса на помещението е наистина ослепителна. Но изумителното не е дори и това - при желание басейнът може да бъде покрит и помещението да се превърне в истинска бална зала.

Плувен басейн Umaid, двореца Бгаван в Раджастан, Индия

Дворецът Umaid Bgawan е кралска резиденция, построена преди малко повече от половин век в град Джодхпур в Раджастан. Басейнът се намира в центъра на сградата и е необичайната атракция на двореца. Той е ценен не само заради богатството на декорацията си - на тавана може да се видят златни плочки, чиято дебелина достига 2,5 мм, но и заради своята художествена уникалност. Басейнът е наречен "Зодиак", тъй като дъното му е украсено с мозаечни картини в стил "арт деко", изобразяващи зодиакални символи. Стойността му възлиза на най-малко 200 хил. долара.

Къща с басейн в провинцията, собственост на Селин Дион, САЩ

Къщата на канадската певица Селин Дион във Флорида напомня донякъде на остров - заобиколена е от басейн буквално от всички страни, така че може да се скочи в него от верандата или да се влезе в басейна от задната част на сградата. Дори зоната отвън за скара има формата на малък атол, който е потопен в басейна също от всички страни. Басейнът представлява истинско "бижу" и е гордостта на ваканционната къща на звездата.

Според най-консервативните оценки, стойността на този басейн е най-малко 300 хил. долара, а и разходите за поддръжката му са големи.

Басейнът в къщата на Роберто Кавали, Италия

Законодателят на висшата мода се е установил в уютна къща в Тоскана, Италия. Басейнът към къщата е покрит, което идеално подхожда на капризния тоскански климат. Басейнът е проектиран в много "лаконичен" стил: строга правоъгълна форма, хладен светъл мрамор за декорация, павилион от стъкло и дърво. Важни за оформлението на басейна са и аксесоарите около него, като шезлонги и стилни килими.

За своя изискан басейн Роберто Кавали е похарчил малко над 100 хил. долара.

Плувен басейн към къщата на Роналд Рейгън, САЩ

Днес скромната къща, в която бившият президент на САЩ Роналд Рейгън е живял почти четвърт век, се оценява на 55 млн. долара. Домът е ценен както като обект с историческа стойност, така и като архитектурен ансамбъл. В двора на тази прелестна къща е разположен разкошен басейн, направен във формата на полиедър. Той е с мозаечна стена, разположена до верандата на къщата. От басейна се открива несравнима гледка към Тихия океан.

Басейнът в имението на Хю Хефнър, САЩ

Къщата на основателя на "Playboy" е построена преди около 40 години в един от най-скъпите райони на Лос Анжелис. Имотът обхваща площ от два хектара и най-забележителното, което го украсява, е басейнът. Той е построен в свободна форма, имитирайки естествен водоем и сякаш тече през полянките, покрай кипарисови дървета и каменни тераси.

Атракцията на този басейн е изкуствената пещера с няколко джакузита. Въпросната пещера е много популярна, тъй като беше домакин на някои от фотосесиите на Playboy, а и на най-шумните партита на самия Хю Хефнър.

Звездата Джон Траволта продава за $5 милиона имение на брега на океана с 20 спални

Звездата Джон Траволта продава за $5 милиона имение на брега на океана с 20 спални

Той е живял там със съпругата си Кели Престън през последните 3 десетилетия

Комплексът басейни около къщата на Синди Крауфорд, САЩ

Къщата на Синди Крауфорд, която се намира в Малибу, сама по себе си може да се нарече съвсем обикновена - тя е с няколко спални и няколко стаи за гости. Но в това малко имение има и нещо невероятно - това са няколкото басейна, които съставляват необичаен комплекс - те сякаш се извисяват във въздуха над водите на Тихия океан и каскадно се спускат към него.

Преди няколко години малкото имение на модела беше оценено на 1,85 млн. долара. Индивидуалната цена на басейните не беше посочена, но тя определено представлява "лъвския" дял от общата стойност на имота.